10 najstarijih porodičnih firmi na svijetu

porodicne-firme
Iz knjige profesora Williama O’Hare, specijaliste za polje porodičnih firmi, donosimo kratke priče o deset najstarijih porodičnih firmi na svijetu. „Postoji li izdržljivija ili univerzalnija institucija od institucije porodičnih firmi“ – pitanje je koje postavlja profesor O’Hara, te nudi i odgovor: „Prije multinacionalnih korporacija, postojao je porodični biznis. Prije industrijske revolucija, postojale su porodične firme. Porodični biznis je postojao i prije prosvjetljenja Grčke i prije Rimskog carstva.“

Još od sredine devedesetih, istraživanja profesora O’Hare i Petera Mandela je rezultiralo sa dvije najpopularnije publikacije magazina Porodične firme, sa naslovima „Najstarije porodične firme u Americi“ (najnovije izdanje je objavljeno 2003.godine) i „Najstarije porodične firme na svijetu“ (2002.godina). Kompletne kompilacije i istraživanja donose informacije o stotinama firmi koje su stare po više od dva ili tri stoljeća.

Mi donosimo kratke osvrte o 10 porodičnih firmi koje se u literaturi navode kao najstarije na svijetu, a tri od navedenih porodičnih firmi postoje po duže od 1000 godina. Najstarija je japanska kompanija za izgradnju hramova – Kongo Gumi, osnovana 578.godine.
Kao što smo naveli ranije, kompilaciju je teško opisati kao naučnu, nije sažeta i nije u potpunosti precizna. Umjesto toga, donosi najviše onih informacija do kojih su istraživači uspjeli doći.

1. Kongo Gumi
Građevinska firma, Osaka, Japan.
Osnovana: 578.godine
Firmom trenutno rukovodi 40.generacija
www.kongogumi.co.jp
Prije više od 1.400 godina, Princ Shotoku je doveo članove porodice Kongo u Japan (iz Koreje), kako bi sagradili budistički Shitennoji hram, koji postoji i danas. Tokom stoljeća, članovi porodice Kongo Gumi su učestvovali u izgradnji mnogih poznatih zgrada, uključujući Osaka tvrđavu u 16. stoljeću. Kompaniju trenutno vodi Toshitaka Kongo, dok će ga naslijediti sada 51-godišnji sin Masakazu Kongo.

2. Hoshi Ryokan
Hotelijerstvo, Japan
Osnovana: 718.godine
Firmom trenutno rukovodi 46.generacija
www.ho-shi.co.jp/jiten/Houshi_E/
Prema legendi, Bog planine Hakusan je budističkom svećeniku rekao tajnu pronalaska izvora vode u obližnjem selu. Po sugestiji, izvor je pronađen, a svećenik je od svog učenika, šumarovog sina po imenu Garyo Saskiri tražio da izgradi banju na ovom mjestu. Njegova porodica, poznata po prezimenu Hoshi, napravila je hotel u mjestu Komatsu koji postoji još od tog vremena. Hotel danas nudi smještaj u 100 soba, za 450 gostiju. Zengoro Hoshi je trenutni vlasnik.

3. Château de Goulaine
Vinarija, muzej, kolekcija leptira/Haute Goulaine, Francuska
Godina osnivanja: oko 1000.godine
http://chateau.goulaine.online.fr
Tvrđava, u vlasništvu porodice Goulaine, kuće i rijetka kolekcije leptira kao dodatak muzeju. Nudi prostor za razne prilike poput vjenčanja. Vino dostupno za prodaju, u vinariji tvrđave.

vue-aerienne-chateau-de-goulaine

Fotografija preuzeta sa Wikipedije.

4. Fonderia Pontificia Marinelli
Proizvodnja zvona, Agnone, Italija
Godina osnivanja: oko 1000.godine
Ova kompanija je smještena na Apeninskim brdima u Italiji, i bavi se proizvodnjom zvona. I dalje koristi stare tehnologije osnivača, uključujući topljenje zvona i prekrivanje tvrđim materijalima. Zvona ove kompanije su u upotrebi u New Yorku, Pekingu, Jerusalemu, Južnoj Americi i Koreji, kao i u drugim zemljama. Kompanija ima 20 uposlenika, uključujući pet članova porodice Marinelli koja ju je i osnovala. Trenutni direktor je Pasquale Marinelli. Muzej ove kompanije otvoren je 1997.godine, a čuva materijale o radu Pasqualeovog brata Ettore Marinellija.

5. Barone Ricasoli
Proizvodnja vina i maslinovog ulja, Siena, Italija
Godina osnivanja: 1141.
www.ricasoli.it
Baroni Ricasoli su na početku dobili zemlju od Republike Firence, a danas posjeduju imovinu koja se prostire na ono 3,600 akera. Glavni fokus ove porodice je proizvodnja vina, iako na 26 akera uzgajaju masline.

6. Barovier & Toso
Proizvodnja čaša/Murano Venecija, Italija
Godina osnivanja: 1295.
Firmom trenutno upravlja 20.generacija
Porodica Barovier bavi se proizvodnjom kristalnih čaša koje su preteča dijamantnih čaša i posebnog posuđa sa otoka Murano koji se nalazi na udaljenosti od pet minuta vožnje od Venecije. Porodice Barovier i Taso su svoje poslove spojile 1936.godine. Porodica Taso se također bavila proizvodnjom čaša na otoku Murano

7. Hotel Pilgrim Haus
Hotelijerstvo/Soest, Njemačka
Godina osnivanja: 1304.
www.pilgrimhaus.de
Hotel Pilgrim Haus vodi porodica Andernach, a smješten je u gradiću Soest, oko 110 milja sjeverno od Frankfurta

8. Richard de Bas
Proizvodnja papira/Ambert d’Auvergne, Francuska
Godina osnivanja: 1326.
www.richarddebas.fr
Richard de Bas ima dugogodišnju odličnu reputaciju u proizvodnji visokokvalitetnog papira, sa kojim je zastupljen na nekoliko polja. Kompanija je dostavljala izuzetno kvalitetne papire za radove Braquea i Picassa. U okviru kompanije, danas radi i muzej.

9. Torrini Firenze
Zlatara/Firenca, Italija
Godina osnivanja: 1369.
www.torrini.com
Jacopus Torrini se preselio u Firencu iz svog rodnog sela Scarperia, kako bi radio na izradi štitova za vitezove Firence. Njegovi radovi su kasnije bili posvećeni proizvodnji zlatnog nakita, dijamanata i drugih preciznih ukrasnih materijala. Vjerovatno su najvrijedniji i najekskluzivniji proizvodi ove kompanije proizvodi iz „Oro Nativo“ procesa proizvodnje, metodom koja održava najprirodniju boju zlata.

10. Antinori
Proizvodnja vina/Firenca, Italija
Godina osnivanja: 1385.
Kompanijom danas upravlja 19.generacija
www.antinori.it
Porodica Antinori je u poslu sa proizvodnjom vina još od kada je Giovanni di Piero Antinori došao u Firencu, prije više od 600 godina. Marchese (ili Count) Piero Antinori i njegove tri kćerke trenutno rukovode vinarijama u Italiji, SAD, Mađarskoj, na Malti i u Čileu, koje i dalje bivaju prepoznate od strane potrošača i degustatora vina, za izuzetni kvalitet Chiantisa i drugih proizvoda. 49 posto dionica ove kompanije je bilo prodano 1983.godine britanskoj kompaniji za proizvodnju vina Whitbred, ali je vlasništvo kasnije vraćeno porodici. Uprava kompanije je smještena u Firenci, još od 1506.godine.

Prevod: Damir Delić Đuljić

Izvor: http://www.griequity.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *