Sudbina privrede Bosne i Hercegovine će direktno ovisiti od sudbine porodičnih firmi

Porodične firme su stub razvoja ekonomije svih evropskih zemalja, čineći osnovni izvor BDP-a, ključni faktor zaposlenosti i otvarajući najveći broj novih radnih mjesta. Većina porodičnih firmi koje posluju na teritoriji Bosne i Hercegovine su osnovane od strane trenutnog vlasnika (81,4%), pokazuje istraživanje koje je sproveo Centar za edukaciju „Pro Educa“. Vlasnici i menadžeri porodičnih firmi u BiH tvrde da su najveći poslovni izazovi sa kojima se susreću visoke obaveze prema državi (39,1%), te pronalazak kvalitetnih zaposlenika (19,2%) i svakodnevne administrativne poteškoće (11,5%). Ovi podaci nagovještavaju obim i karakter problema u poslovanju i generacijskoj tranziciji porodičnih firmi u BiH, kao i neizvjesnost i složenost izazova koji će u narednom periodu pogoditi kako porodične firme, tako i ekonomiju Bosne i Hercegovine, čija je sudbina u direktnoj korelaciji sa sudbinom porodičnih firmi.

Centar za edukaciju „Pro Educa“ već šest godina radi na podizanju svijesti o značaju, izazovima i prilikama za kvalitetno upravljanje porodičnim firmama, a poslovni forum posvećen ovoj temi bit će održan 11.novembra u Sarajevu. Eminentni stručnjaci iz regije govorit će o temama ključnim za opstanak i razvoj porodičnih firmi, a učesnici panel-diskusija bit će predstavnici nekih od najznačajnijih i najvećih porodičnih firmi u Bosni i Hercegovini.

„Paradoks porodičnih firmi u zemljama jugoistočne Evrope je činjenica da pomoć najčešće traže onda kada je već kasno, a u međuvremenu žive u ubjeđenju da su jučerašnji uspješni recepti garancija sigurne budućnosti. „Istraživanje pokazuje da su porodične firme u BiH pod udarom krize (67,9%), da su prihodi u padu ili na istom nivou u posljednje 3 godine (64,1%) , ali i da su firme spore i nepripremljene na promjene“, kaže Damir Delić Đuljić, projekt menadžer foruma.

Poslovni forum u Sarajevu bit će posvećen temama organizacionih izazova porodičnih firmi, strategija nasljeđivanja, prilikama pri angažovanju neporodičnih menadžera i šansi koje porodičnim firmama nude krize.

www.porodicnefirme.com

Kontakt za više informacija:

Damir Delić Đuljić, damirdd@proeduca.net; 033 718-885

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *