Deset najstarijih porodičnih firmi na svijetu

Šta nas uče porodične firme?
March 28, 2017
Treba li zakon zabraniti upravljanje firmom pod dejstvom alkohola ili depresije
October 22, 2017
Šta nas uče porodične firme?
March 28, 2017
Treba li zakon zabraniti upravljanje firmom pod dejstvom alkohola ili depresije
October 22, 2017
Show all

Deset najstarijih porodičnih firmi na svijetu

Iz knjige profesora Williama O’Hare, specijaliste za polje porodičnih firmi, donosimo kratke priče o deset najstarijih porodičnih firmi na svijetu.

„Postoji li izdržljivija ili univerzalnija institucija od institucije porodičnih firmi“ –pitanje je koje postavlja profesor O’Hara, te nudi i odgovor: „Prije multinacionalnih korporacija, postojao je porodični biznis. Prije industrijskih revolucija, postojale su porodične firme. Porodični biznis je postojao i prije prosvjetljenja Grčke i prije Rimskog carstva.“

Još od sredine devedesetih, istraživanja profesora O’Hare i Petera Mandela je rezultiralo sa dvije najpopularnije publikacije magazina Porodične firme, sa naslovima „Najstarije porodične firme u Americi“ (najnovije izdanje je objavljeno 2003.godine) i „Najstarije porodične firme na svijetu“ (2002.godina). Kompletne kompilacije i istraživanja donose informacije o stotinama firmi koje su stare po više od dva ili tri stoljeća.

Mi donosimo kratke osvrte o 10 porodičnih firmi koje se u literaturi navode kao najstarije na svijetu, a tri od navedenih porodičnih firmi postoje duže od 1000 godina.

Najstarija je japanska kompanija za izgradnju hramova – Kongo Gumi, osnovana 578.godine.
Kao što smo naveli ranije, kompilaciju je teško opisati kao naučnu, nije sažeta i nije u potpunosti precizna. Umjesto toga, donosi najviše onih informacija do kojih su istraživači uspjeli doći.

 

Kongo Gumi

Građevinska firma, Osaka, Japan.
Osnovana: 578. godine
Firmom trenutno rukovodi 40. generacija
Kongogumi.co.jp

Prije više od 1.400 godina, princ Shotoku je doveo članove porodice Kongo u Japan (iz Koreje), kako bi sagradili budistički Shitennoji hram, koji postoji i danas. Tokom stoljeća, članovi porodice Kongo Gumi su učestvovali u izgradnji mnogih poznatih zgrada, uključujući Osaka tvrđavu u 16. stoljeću. Kompaniju trenutno vodi Toshitaka Kongo, dok će ga naslijediti sada 51-godišnji sin Masakazu Kongo.

 

Hoshi Ryokan

Hotelijerstvo, Japan
Osnovana: 718.godine
Firmom trenutno rukovodi 46. generacija
Ho-shi.co.jp

Prema legendi, Bog planine Hakusan je budističkom svećeniku rekao tajnu pronalaska izvora vode u obližnjem selu. Po sugestiji, izvor je pronađen, a svećenik je od svog učenika, šumarovog sina po imenu Garyo Saskiri tražio da izgradi banju na ovom mjestu. Njegova porodica, poznata po prezimenu Hoshi, napravila je hotel u mjestu Komatsu koji postoji još od tog vremena. Hotel danas nudi smještaj u 100 soba, za 450 gostiju. Zengoro Hoshi je trenutni vlasnik.

 

Château de Goulaine

Vinarija, muzej, kolekcija leptira/Haute Goulaine, Francuska

Osnovana: oko 1000. godine

Chateau.goulaine.online.fr

Tvrđava, u vlasništvu porodice Goulaine, kuće i rijetke kolekcije leptira kao dodatak muzeju. Nudi prostor za razne prilike poput vjenčanja. Vino dostupno za prodaju u vinariji tvrđave.

 

Fonderia Pontificia Marinelli

Proizvodnja zvona, Agnone, Italija
Osnovana: oko 1000.godine

Ova kompanija je smještena na Apeninskim brdima u Italiji, i bavi se proizvodnjom zvona. I dalje koristi stare tehnologije osnivača, uključujući topljenje zvona i prekrivanje tvrđim materijalima. Zvona ove kompanije su u upotrebi u New Yorku, Pekingu, Jerusalemu, Južnoj Americi i Koreji, kao i u drugim zemljama. Kompanija ima 20 uposlenika, uključujući pet članova porodice Marinelli koja ju je i osnovala. Trenutni direktor je Pasquale Marinelli. Muzej ove kompanije otvoren je 1997.godine, a čuva materijale o radu Pasqualeovog brata Ettore Marinellija.

 

Barone Ricasoli

Proizvodnja vina i maslinovog ulja, Siena, Italija
Osnovana: 1141. godine

Ricasoli.it

Baroni Ricasoli su na početku dobili zemlju od Republike Firence, a danas posjeduju imovinu koja se prostire na 3,600 hektara. Glavni fokus ove porodice je proizvodnja vina, iako na 26 hektara uzgajaju masline.

 

Barovier&Toso

Proizvodnja čaša/Murano Venecija, Italija
Osnovana: 1295. godine
Firmom trenutno upravlja 20. generacija

Porodica Barovier bavi se proizvodnjom kristalnih čaša koje su preteča dijamantnih čaša i posebnog posuđa sa otoka Murano koji se nalazi na udaljenosti od pet minuta vožnje od Venecije. Porodice Barovieri i Taso su svoje poslove spojile 1936.godine. Porodica Taso se također bavila proizvodnjom čaša na otoku Murano

 

Hotel Pilgrim Haus

Hotelijerstvo/Soest, Njemačka
Osnovana: 1304. godine

Pilgrimhaus.de

Hotel Pilgrim Haus vodi porodica Andernach, a smješten je u gradiću Soest, oko 110 milja sjeverno od Frankfurta

 

Richard de Bas

Proizvodnja papira/ Ambertd’Auvergne, Francuska
Osnovana: 1326. godine

richarddebas.fr

Richard de Bas ima dugogodišnju odličnu reputaciju u proizvodnji visokokvalitetnog papira, sa kojim je zastupljen na nekoliko polja. Kompanija je dostavljala izuzetno kvalitetne papire za radove Braquea i Picassa. U okviru kompanije, danas radi i muzej.

 

Torrini Firenze

Zlatara/Firenca, Italija
Osnovana: 1369. godine

torrini.com

Jacopus Torrini se preselio u Firencu iz svog rodnog sela Scarperia  kako bi radio na izradi štitova za vitezove Firence. Njegovi radovi su kasnije bili posvećeni proizvodnji zlatnog nakita, dijamanata i drugih preciznih ukrasnih materijala. Vjerovatno su najvrijedniji i najekskluzivniji proizvodi ove kompanije proizvodi iz „Oro Nativo“ procesa proizvodnje, metodom koja održava najprirodniju boju zlata.

 

Antinori

Proizvodnja vina/Firenca, Italija
Osnovana: 1385. godine
Kompanijom danas  19. generacija

antinori.it

Porodica Antinori je u poslu sa proizvodnjom vina još otkad je Giovanni di Piero Antinori došao u Firencu, prije više od 600 godina. Marchese (ili Count) Piero Antinori i njegove tri kćerke trenutno rukovode vinarijama u Italiji, SAD, Mađarskoj, naMalti i u Čileu, koje i dalje bivaju prepoznate od strane potrošača  i degustatora vina za izuzetni kvalitet Chiantisa i drugih proizvoda. 49% dionica ove kompanije je bilo prodano 1983.godine britanskoj kompaniji za proizvodnju vina Whitbred, ali je vlasništvo kasnije vraćeno porodici. Uprava kompanije je smještena u Firenci, još od 1506.godine.

Izvor: griequity.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *