Porodične firme – stub razvoja ekonomije, Beograd 2018.
March 14, 2018
Uloga roditelja u porodičnoj firmi kada djeca postanu uposlenici firme
July 29, 2018
Porodične firme – stub razvoja ekonomije, Beograd 2018.
March 14, 2018
Uloga roditelja u porodičnoj firmi kada djeca postanu uposlenici firme
July 29, 2018
Show all

FORUM “PORODIČNE FIRME” ODRŽAN U BEOGRADU

Treći po redu poslovni forum “Porodične firme – Stub razvoja ekonomije” održan je u srijedu, 14. marta, u hotelu “Holiday Inn” u Beogradu.

Na otvaranju foruma, gradski menadžer Goran Vesić, ukazao je na činjenicu da je Grad Beograd posljednjih nekoliko godina veoma otvoren za investiranje. Prema njegovim riječima, većina firmi koje se u Beogradu osnivaju jesu porodična preduzeća kojima bi trebalo da se pozabavi jer su u pitanju firme koje ostaju tu, za razliku od multinacionalnih kompanija koje „idu za tržištem i sopstvenim interesima”.

On je istakao da se svaki uloženi dinar u mala i srednja preduzeća i porodične kompanije vraća višestruko u obliku poreza, zapošljavanja, plaćanja doprinosa na zarade…

Prošlo je vrijeme u kojem je Beograd bio grad teške industrije i vjerovatno se više nikada neće vratiti. Želimo da naš grad postane grad inovativne industrije u kojem se prije svega podržavaju ljudi sa dobrim poslovnim idejama. Beograd će u naredne četiri godine biti grad biznisa i grad u kojem se trudimo da pružimo šansu ljudima koji žele da privređuju” – zaključio je Vesić.

Predsjednik Color Press Grupe Robert Čoban je, na otvaranju poslovnog foruma, onima koji imaju porodične firme poručio da je važno da svojoj djeci uliju tu vrstu odnosa ka radu kako bi oni sutra, možda i u nekoj drugoj branši, bili podjednako uspješni.

Prisutnima se na otvaranju obratio i Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije, koji je govorio o podršci države i stručnjaka kompanijama koje posluju kao porodični biznisi i iznio značajan podatak – u svijetu se 75% novih radnih mjesta kreira upravo kroz porodični biznis.

Okupljeni privrednici, vlasnici porodičnih firm i mnogobrojni studenti, kroz panel diskusije i studije slučaja imali su priliku da čuju na kakve sve izazove nailaze porodične firme u Srbiji, kako se snalazi druga generacija porodičnih firmi, koje investicione fondove mogu da koriste, savjete o uvođenju finansijskog partnera, a poseban panel bio je posvećen ženama u porodičnom biznisu.

O ovim temama su govorili: Katarina Obradović Jovanović, Ministarstvo privrede, Stanko Krstin, Udruženje poslodavaca Vojvodine, Vladimir Hrle, konsultant za korporativno upravljanje, Dragan Močević, Pro Educa, dr Vladimir Pavlović i Miloš Savić – WM Equity partners, Afrodita Bajić, AMC, Jovanka Hrvačević, Intertim, Dr. Katarina Đulić, FEFA, Miljan Baćović, Transportšped, Evin Pešić, Kerefeke, Bojan Radović, GIR, Kosara Dangić Melentijević, Kabinet Brewery, Milica Čalija, Anđeli, Mina Rakićević, Delikos i mnogi drugi.

 

Izvor: Nadlanu.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *