Kako pripremiti porodicu na pokretanje porodičnog biznisa?

Važnost adekvatne komunikacije u porodičnim firmama I
January 19, 2017
Korporativno upravljanje u porodičnim firmama
February 12, 2017
Važnost adekvatne komunikacije u porodičnim firmama I
January 19, 2017
Korporativno upravljanje u porodičnim firmama
February 12, 2017
Show all

Kako pripremiti porodicu na pokretanje porodičnog biznisa?

Veoma često imamo priliku da slušamo o uspjesima ili neuspjesima porodičnih firmi, o njihovom značaju za privredni razvoj, njihovom učešću o ostvarenju BDP-a i generacijskim problemima, kada je u pitanju opstanak porodičnih firmi.

Sigurno je mnogo pozitivnih motiva za pokretanje ličnog biznisa, od veće samostalnosti u odlučivanju, bavljenju onime što vas zanima, slobodi u radnom vremenu, mogućnosti za ostvarenje većih prihoda od prosječnih i mnogih drugih faktora. Međutim, sa druge strane tu je i čitav niz onih razloga koji Vas mogu odgovoriti od pokušaja za osnivanjem firme, od velikog rizika, potrebe za dodatnim zaduživanjem, straha od neizvjesnosti, mnogo više rada i odsustva od kuće, propraćenih većom količinom stresa i odgovornosti.

Kako da sebe, ali iznad svega i svoju porodicu, na najbolji način pripremite na sve šta bi moglo da se desi, kada pokrenete samostalni biznis?

 

Pođimo od momenta kada još uvijek važete sve prednosti i nedostatke da uđete samostalno u neki posao i možda već u samom početku, ili u budućnosti u isti taj posao uključite i druge članove svoje porodice.

Za početak, nakon što ste napravili biznis projekciju; osmislili ideju, razradili je, uradili sve potrebne analize i projekcije, prije nego što se u to i formalno upustite, razmislite o još nekim stvarima, veoma bitnim za Vas i Vašu porodici.

 

Najbitnija Vam je podrška najbližih.

Ukoliko ste osoba koja cijeni porodične vrijednosti, izuzetno je bitno da za svoj poduhvat imate podršku porodice. Ako ste samostalno, bez uključivanja članova porodice, radili na ideji i njenoj razradi, predstoji Vam korak da pred njima istu tu ideju i predstavite, od misije, vizije, pa do konkretnih aktivnosti (koje će možda podrazumijevati i njihov angažman).

Ukoliko su članovi porodice uključeni ili barem upoznati sa Vašim poslom, mnogo lakše ćete dobiti njihovu podršku i razumijevanje. Nisu rijetki slučajevi, da veoma često zapostavljeni članovi porodice, misle kako se zbog tog posla “uništavaju” njihovi životi, i to zbog ranije neostvarenih snova pojedinaca (Vas).

 

Pozdravite se sa “normalnim” radnim vremenom.

Prije otpočinjanja samostalnog biznisa, treba da budete svjesni da je teško očekivati radno vrijeme od 8 do 16. U prosjeku, vlasnici porodičnih firmi rade mnogo više i od 50 sati sedmično. Razgovarajte sa članovima svoje porodice o tim promjenama, kako i na koji način bi Vaše odsustvo moglo uticati na njih. Vodite računa da se ne dovedete u situaciju da zažalite za izgubljenim vremenom koje ste proveli na poslu, a ne sa njima. Već sada razmišljajte na koji način možete da im se što kvalitetnije posvetite u vrijeme kada ne radite. Ne dopustite da Vas posao previše ponese i da se zbog toga otuđite od porodice. Ovo je posebno osjetljivo područje ako je žena-majka u pitanju.

 

Kakva je vizija Vašeg posla

Da li ste planirali da u ovom poslu samo Vi učestvujete, radite izvjesni broj godina i onda prodate firmu? Ili želite da to postane porodični biznis? Šta god da je Vaša odluka ili zamisao, predstavite je porodici. Bitno je da znaju Vaše planove, ali i očekivanja koja Vi imate od njih. Nerijetko se dešava da djeca na sve moguće načine nastoje da izbjegnu preuzimanje posla koji su započeli njihovi roditelji, jer to ne spada u domen njihovih interesovanja, što može da dovede i do mnogo dubljih nesuglasica i razočarenja.

 

Dobro upravljajte finansijama.

Često je za pokretanje samostalnog biznisa potrebno dodatno da se zadužite, bilo kod banaka, kod porodice ili na neki drugi način. Od samog starta nastojte da dobro upravljate finansijama, jer može se desiti da u slučajevima većeg investiranja, pogoršanja ekonomske situacije ili nekih drugih razloga, jedno izvjesno vrijeme poslujete bez dobiti ili čak i sa gubicima. Ukoliko Vaš supružnik dovoljno zarađuje za oboje, možda će takva situacija biti i podnošljiva neko vrijeme, ali ne i dugo. Vodite računa da Vaš privatni život i normalno funkcionisanje (podmirenje redovnih potreba i plaćanje računa) ne trpi, dok Vi sa druge strane gradite “svoj san”.

 

Redovno ih informišite

Osim što ste im na početku objasnili Vašu viziju, veoma je bitno da s vremena na vrijeme, razgovarate sa članovima svoje porodice. Informišite ih kako ide Vaš posao, sa kojim izazovima se susrećete, šta ide dobro a šta bi moglo bolje itd. Možda i oni mogu doprinijeti sa nekim idejama. Ponekada ih i dovedite na posao, neka provedu jedan radni dan sa Vama, učite ih o poslu, vrijednostima i pričajte im o stvarima iz Vašeg iskustva, imaće mnogo više razmijevanja i biće im drago što ste ih uključili.

 

Napravite balans.

Već smo spomenuli da je potrebno izbalansirati poslovni i privatni život, jer izgubljeno vrijeme se ne može nadoknaditi. Kao što pravite poslovne planove, tako planirajte svoj cijeli dan, kako na poslu tako i kod kuće. Kada ste sa djecom ili partnerom, vodite računa o kvalitetu vremena i aktivnosti koje zajedno obavljate. Ženama je često, još mnogo teže, jer ih kod kuće čekaju i mnogobrojni kućni poslovi. Postavite prioritete, uključite pomagala i pomagače! Neće biti smak svijeta ako umjesto sređivanja stana, cijelo veče provedete sa djecom ili partnerom, napravite supu iz kese ili angažujete ženu da Vam opere prozore.

 

Sigurno je da ima još mnogo stvari o kojima trebate voditi računa, jer samostalni biznis nije samo Vaša briga, već i briga Vaše porodice. Samostalni posao će Vas ne samo fizički dodatno opteretiti, već i emocionalno. Pokušajte da uvijek razmišljate nekoliko koraka unaprijed, nemojte izgubiti razumijevanje i osjećaj za druge, razmišljajte o svemu tome, i trudite se da takve stvari zapisujete.

Možda je za nekoga previše pesimistično da o tome razmišlja, ali dobro je da pokušate razmisliti i o izlaznoj strategiji Vašeg biznisa, da li Vam je namjera da prodate biznis, prenesete ga na članove porodice i koje, ko bi snosio rizik i odgovornost u slučaju gubitaka ili da zbog nekog razloga ne možete da nastavite poslovanje, šta ako se razvedete itd.

Iako neke stvari zvuče daleko, nije zgoreg i o njima razmišljati, i ako je moguće neke od njih i regulisati ugovorima.

I pored svih ovih stvari zbog kojih trebamo biti oprezni kada osnivamo svoj biznis, ipak samostalni posao donosi mnogo prednosti i motiva zbog kojih se, ako vjerujemo u sebe i imamo podršku svoje porodice, trebamo u njega upustiti.

autor: Jagoda Matrak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *