Treba li zakon zabraniti upravljanje firmom pod dejstvom alkohola ili depresije
October 22, 2017
Porodične firme: deset uspješnih za koje sigurno niste ni znali da postoje
October 28, 2017
Treba li zakon zabraniti upravljanje firmom pod dejstvom alkohola ili depresije
October 22, 2017
Porodične firme: deset uspješnih za koje sigurno niste ni znali da postoje
October 28, 2017
Show all

Kojih pet je ključno?

Riječi sa početnim slovom K koje određuju sudbinu porodičnih firmi

U porodičnim firmama se preklapa 5 K: kapital, kontrola, karijere, konflikti i kultura, a strateško planiranje bazirano na analizi i povezivanju ovih faktora je uglavnom i recept uspjeha ili propasti kompanije. U svemu tome, i vlasnik mora imati tri K: karakter, kompetencije i kičmu. Porodične firme ne mogu živjeti bez izvanrednih K kao komunikacija i jasnih K kao kriterija. Bez kompromisa i jasno određenih koraka. Značajno je razjasniti sve ove termine, i posvetiti im zasluženi prostor.

Kapital porodičnih firmi je ekonomski, socijalni i emocionalni. Ekonomski podrazumijeva cjelokupna stečena i posuđena dobra koja se nastoje uvećati. Socijalni se odnosi na reputaciju, društveni udio i značaj, te kompletan ugled koji porodica uživa zahvaljujući tome što radi. Emocionalni kapital porodične firme su osnaženi porodični odnosi, vezani dubokim interesom i međuzavisnošću članova porodice.

Kontrola u porodičnoj firmi predstavlja gospodina ili gospođu koji će sjediti na čelu stola, i kojeg ili koju valja pitati za odluke koje su idilične i zajedničke. Vrlo ozbiljan faktor koji zna biti ključan ali i koban.

Karijere za ljude u potrazi za poslom predstavljaju jedan od najvećih početnih stresova i izazova. Za članove porodice koja upravlja jednom firmom to nije početni stres. Posao uvijek čeka. To je kratkoročna relaksacija, ali srednjeročni i dugoročni stres na kvadrat.

Konflikti nisu tema od značaja za tematiku o kojoj pišem. Proces rješavanja i prevladavanja konflikata je ono što je tema od značaja za porodične firme. Nema tog predmeta ni na jednoj prestižnoj školi, uglavnom je kombinacija nasljeđenih formula i karakterne spremnosti kontrolora da čuva mir. Nerijetko su česti, a često nerijetki. Provjeravaju ljubav, a drmaju posao.

Kultura porodične firme je način na koji porodica vrijednosti svog ekonomskog, socijalnog i emocionalnog kapitala prenosi na generaciju koju čeka karijera u porodičnoj firmi. U ovom dijelu, koji se također uglavnom uči spontano mogu biti prevladani ozbiljni izazovi, te može biti produžen život i vlasnicima i firmi. Pod uslovom da neko odluči najozbiljnije raditi na tome.

Ako vlasnik porodične firme nema sve ono što podrazumijevamo kada riječ karakter koristimo kao pridjev a ne imenicu, onda su kompetencije dugoročno beznačajne, a kičma samo potvrda konačne propasti. Bez kompetencijakarakter radi prazan posao, a kičma ostaje čvrsta  i beskorisna. Bez kičme i dosljednog odnosa prema poslovnim i porodičnim vrijednostima, karakter i kompetencije stvaraju dobrotvora i osobu koju će publika voljeti, ali čija firma neće preživjeti vlasnika.

Teško je, pitat će znatiželjni čitalac, povezati čovjeka sa karakterom, kompetencijama i kičmom? Jeste, teško je, zato je prosječni rok trajanja pokrenute porodične firme kraći od roka trajanja njenog vlasnika.

Konačno, kompromis oko suštine nije slaganje oko misije i vizije kompanije, nego razumijevanje oko konkretnih koraka posvećenih konkretnim planovima i ciljevima. Istovremeno na dnevnoj osnovi i u planu za narednu generaciju. Težak posao? I nije tako strašan. Sve su to segmenti jedne potpune idile, pod uslovom da svi dišu jednom željom i jednom idejom: idejom za očuvanje porodice i porodične firme. A kome to nisu ciljevi?

autor teksta: D.D.Đ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *