Porodične firme – stub razvoja ekonomije, Banja Luka 2015.
May 27, 2015
Istočno Sarajevo
October 23, 2015
Porodične firme – stub razvoja ekonomije, Banja Luka 2015.
May 27, 2015
Istočno Sarajevo
October 23, 2015
Show all

Laktaši

Budućnost porodičnog biznisa u Republici Srpskoj zavisi od odluka o prenosu vlasništva na sljedeću generaciju upravljača, angažovanju vanjskih menadžera i organizaciji kompanija koje će u narednim godinama donijeti vlasnici većine porodičnih firmi u Republici Srpskoj, zaključak je okruglog stola o izazovima i prilikama koje stoje pred dvije trećine porodičnih firmi, na kojem su učestvovali privrednici regije Laktaši. Gotovo 90 odsto porodičnih kompanija u Republici Srpskoj osnovao je trenutni vlasnik, a upravljanje kompanijom preuzela je tek petina nasljednika (22,4 %). Najveći izazov svih porodičnih kompanija je prenos upravljanja na sljedeću generaciju i od uspjeha generacijske tranzicije, koja tek predstoji većini kompanija, direktno zavisi njihov opstanak.

„Rezultati istraživanja o porodičnim firmama pokazuju koliki izazov čeka vlasnike i menadžere u porodičnim kompanijama Republike Srpske i cijelu privredu, jer su porodične firme, čak i u našim sadašnjim uslovima, najstabilniji dio privrede. Nedostatak vremena i interesovanja za stalne edukacije vlasnika i njihovih nasljednika, nedostatak tradicije upravljanja preduzećem prema učinku, mala spremnost za angažovanje vanjskih stručnjaka i menadžera, nepostojanje strateškog plana razvoja kompanija, uz ostale razloge, proizvode krizu s kojom se suočavaju porodične firme, a od čijeg rješenja zavisi i budućnost naše privrede“, rekao je Dragan Močević, autor projekta „Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske“.

Okrugli sto u Laktašima, koji je organizovao Centar za edukaciju „Pro Educa“ u saradnji s Privrednom komorom Republike Srpske i opštinom Laktaši, bio je prilika i da vlasnici i menadžeri porodičnih firmi razgovaraju o iskustvima i konkretnim izazovima s kojim se suočavaju porodične kompanije u Republici Srpskoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *