Najmoćnija svjetska porodična preduzeća

Izbjegavanje negativnog uticaja nepotizma u porodičnim preduzećima
November 28, 2023
Održan Poslovni forum “Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske” u Banjoj Luci
November 29, 2023
Izbjegavanje negativnog uticaja nepotizma u porodičnim preduzećima
November 28, 2023
Održan Poslovni forum “Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske” u Banjoj Luci
November 29, 2023
Show all

Najmoćnija svjetska porodična preduzeća

U protekle dvije godine, vodeća svjetska porodična preduzeća su zajedno povećala svoje prihode za 10%, nadmašujući učinak globalne ekonomije.

Informacije su izvedene po podacima iz Indeksa porodičnog biznisa (2023 Family Business Index), koji prati 500 najvećih globalnih preduzeća koja su prošla kroz više generacija jedne porodice, ili koja imaju više članova porodice u svom liderskom timu. Ovih 500 porodičnih preduzeća ostvaruju prihod od preko 8 biliona dolara i zapošljavaju 24,5 miliona ljudi. Da su država, bili bi treća najveća ekonomija na svijetu.

SAD su i dalje vodeći svjetski lider u porodičnom biznisu, sa 118 kompanija u Top 500, koje zajedno donose 2,7 biliona dolara prihoda i 6,3 miliona zaposlenih. Samo Walmart čini petinu ovog broja, sa prihodom od 580 milijardi dolara. Carstvo megamart-a je i dalje čvrsto u rukama porodice Walton, a predsjednik je Greg Penner, unuk osnivača Sama Waltona.

Nakon SAD-a je Njemačka, koja ima 78 vodećih porodičnih preduzeća, sa 1,13 biliona dolara zajedničkog prihoda. Schwarz Group, njemački konglomerat prehrambenih proizvoda koji uključuje Lidl i Kaufland, najveća je porodična firma izvan SAD-a.

Po Top 500 indeksu, od 2021. američka porodična preduzeća porasla su za 8%, dok je u Kini ta cifra pala za 6%.

Usred ekonomskih i geopolitičkih previranja, izgleda da je dugovječnost ključ uspjeha porodičnih preduzeća. Samo 34 od 500 preduzeća u indeksu za 2023. su nova imena. Trećina (oko 35%) novih učesnika je iz Evrope, a po jedna četvrtina iz Amerike i Azijsko-pacifičkog regiona.

U cijelom indeksu, nešto više od polovine (55%) ima izvršnog direktora koji nije član porodice, za razliku od poznatih imena kao što su Koch Industries, Dell, Comcast i Bosch, na čijem čelu je još uvijek član porodice.

Nije iznenađujuće da su manje šanse da će starije kompanije voditi član porodice. Indijski konglomerat Aditya Birla Group, koji je na 20. mjestu u indeksu, jedna je od samo četvrtine firmi starih 150 ili više godina koje još uvijek vodi član porodice.

Najuspješniji porodični biznisi na svijetu:

https://spearswms.com/wealth/analysing-the-worlds-most-powerful-family-run-businesses/
https://www.ey.com/en_gl/family-enterprise/family-business-index

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *