Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske, Banja Luka 2013.
May 15, 2013
Porodične firme – stub razvoja ekonomije, Beograd 2014.
March 10, 2014
Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske, Banja Luka 2013.
May 15, 2013
Porodične firme – stub razvoja ekonomije, Beograd 2014.
March 10, 2014
Show all

Banja Luka

Krajnji je trenutak da se počne sistematski pristupati preduzetništvu u Republici Srpskoj, poručili su učesnici okruglog stola o porodičnim firmama u RS koji je organizovao Centar za edukaciju „Pro Educa“ iz Banjaluke.

Privrednici, stručnjaci i predstavnici strukovnih udruženja, 7. oktobra 2013. razgovarali su i o položaju porodičnih preduzeća u Republici Srpskoj, perspektivama razvoja porodičnih firmi, upravljanju porodičnim firmama u vrijeme krize, te o značaju stalne edukacije kadrova porodičnih kompanija.

Porodični biznis je izuzetno važna oblast u svim svjetskim ekonomijama i tema kojoj se pristupa vrlo ozbiljno. U našim uslovima, porodičnim kompanijama do sada, nažalost, nije data adekvatna pažnja, i nije u potpunosti shvaćen značaj koji porodične firme imaju za ekonomiju RS i BiH jer nova zapošljavanja mogu ostvariti samo porodične kompanije“, smatra Dragan Močević, autor projekta „Porodične firme u Republici Srpskoj“.

Svi oblici preduzetništva neophodni su privredi Republike Srpske zbog malog BDP i malog tržišta, smatra Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

„ Nama su potrebna dugoročna rješenja koja će uspjeti da obezbijede poboljšanje privrednog ambijenta, nove investicije i rasterećenje privrede“, rekao je Račić.

Učesnici su zaključili da je neophodno sistematski mijenjati i obrazovni sistem kako bi obrazovni program pratio realne potrebe društva, kako bi se obrazovali sposobni menadžeri, voljni da se upuste u rizike poslovanja u realnom sektoru. Neophodna je i veća podrška medija promicanju pozitivnih primjera preduzetništva i promjeni slike javnosti o vlasnicima porodičnih preduzeća.

Jedino porodična preduzeća imaju mogućnost da ostvare nova zapošljavanja i dugoročno obezbijede rast BDP. U državnim kompanijama ljudi na vodećim pozicijama izbjegavaju odgovornost i donošenje odluka, jer čuvaju svoj posao koji mogu da izgube samo ukoliko naprave grešku. U porodičnim preduzećima morate donositi odluk preduzeće iz svake krize izašlo jače i stabilnije“, smatra Robert Ličen, stručnjak za krizni menadžment iz Slovenije.

Na skupu je premijerno prikazan i dokumentarni film „Porodične firme- stub razvoja ekonomije“ koji je snimljen tokom održavanja Poslovnog foruma, koji je uz učešće više od 200 privrednika, stručnjaka i predstavnika vlasti organizovan 15. maja u Banjaluci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *