Politika zapošljavanja članova porodice

Uspješno planiranje sukcesije
November 15, 2023
Prednosti i nedostaci izlaska na berzu za porodične firme
November 16, 2023
Uspješno planiranje sukcesije
November 15, 2023
Prednosti i nedostaci izlaska na berzu za porodične firme
November 16, 2023
Show all

Politika zapošljavanja članova porodice

Rad sa članovima porodice može biti odličan način da izgradite svoj biznis kao i čvršće veze sa porodicom – ali isto može biti puno frustracija i problema. Ako razmišljate o zapošljavanju članova porodice, znajte da će biti potrebna priprema, posvećenost i komunikacija da bi to uspjelo.

Mnoge porodične firme koje nisu ustanovile jasnu politiku zapošljavanja za svoje članove završe sa više zaposlenih iz porodice nego što je preduzeću potrebno. Neki od ovih zaposlenih su nerijetko neprikladni za radna mesta koja su im data.

Kada uđu u fazu partnerstva braće i sestara, porodice treba da formalizuju politiku zapošljavanja svojih članova. Za to je neophodno postavljanje jasnih pravila o uslovima zapošljavanja članova porodice u firmi. Neka od ovih pravila tačno bi izložila uslove ulaska, ostanka i izlaska iz firme. Politika treba i da obuhvati tretman zaposlenih članova porodice u odnosu na one zaposlene koji nisu članovi porodice.

Sadržaj politike zapošljavanja članova porodice razlikuje se od jedne porodične firme do druge. Neke porodice potpuno zabranjuju da iko od njihovih članova radi u porodičnoj firmi, dok druge dozvoljavaju svojim članovima da rade u firmi, ali im nameću određene uslove, kao što je minimalan potreban stepen obrazovanja, prethodno radno iskustvo ili starosne granice.

Vrlo je važno da se odrede uslovi zapošljavanja koji ne diskriminišu niti favorizuju članove porodice. To pomaže pri uspostavljanju atmosfere nepristrasnosti i motivacije za sve zaposlene u porodičnoj firmi.

Neki savjeti za to kako pravilno zaposliti i raditi sa članovima porodice:

  1. Jasno postavite očekivanja od porodice koju zapošljavate – Navedite opis posla u kojem su navedene njihove dužnosti, odgovornosti i funkcije. Pobrinite se da znaju kome odgovaraju ako to niste vi.
  2. Ponašajte se prema porodici kao prema ostalim zaposlenima – Ako drugi članovi vašeg tima smatraju da svojoj porodici dajete preferencijalni tretman, to može izazvati ogorčenost i nesklad, stvarajući neugodnu kulturu unutar kompanije.
  3. Pobrinite se za to da su članovi porodice kvalifikovani za posao – Ako osoba nije adekvatno kvalifikovana, u dugom roku to nanosi štetu firmi.
  4. Imajte plan u slučaju da zapošljavanje porodice ne uspije – Neophodno je pripremiti se za mogućnost raskida radnog odnosa sa članom porodice. Možda ćete morati da ih otpustit jer vam više nisu potrebne njihove usluge ili ćete im možda morati dati otkaz. Zato je bitno imati unaprijed osmišljen plan komunikacije kako ne biste oštetili porodične odnose.
  5. Iznesite svoja očekivanja za radni odnos – Stavite porodici do znanja da morate održati profesionalan odnos na poslu. Bitno je odvojiti privatno od poslovnog.

https://www.ifc.org/content/dam/ifc/doc/mgrt/family-business-handbook-serbian.pdf

https://www.businessnewsdaily.com/15819-how-to-work-with-family.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *