Porodična firma i njena vrijednost

Porodične firme: deset uspješnih za koje sigurno niste ni znali da postoje
October 28, 2017
Porodične firme: Porodični posao
November 1, 2017
Porodične firme: deset uspješnih za koje sigurno niste ni znali da postoje
October 28, 2017
Porodične firme: Porodični posao
November 1, 2017
Show all

Porodična firma i njena vrijednost

Vrijednosti u „porodičnim vrijednostima“

Jeste li znali da je najstariji posao u Engleskoj u stvari vođenje puba? Da, vjerovatno jeste i možda čak većinu vas to nije iznenadilo. Pubovi su za Veliku Britaniju od nacionalnog interesa, prepoznatljiv zaštitni znak i nešto čim se svi ponose. I da, vođenje puba je porodični posao. Porodične firme u Engleskoj, prema posljednjim rezultatima istraživanja, čine 2/3 ukupnog poslovanja i privrede. Da li je Engleska zemlja „porodičnog poslovanja“, ili je to zaista najuspješniji model? Koliko je bitno „porodično“ u porodičnim firmama?

Porodično poslovanje i prenošenje sa generacije na generaciju je model koji se primjenjuje već hiljadama godina. Najstariji porodični posao u svijetu je ustanovljen još davne 705 godine prije nove ere i održiv je čak i danas a kada pitate trenutno rukovodstvo i nasljednike, šta je to što je ključno za održanje posla, dobićete tri savjeta:

  1. Zaposlenici su najbitniji dio firme, bitniji od rasta i razvoja jer bez njih ni ovo drugo nije moguće
  2. Stabilnost se ogleda u racionalnom posmatranju potreba tržišta i prilagođavanja pruženih usluga.
  3. Posvećenost, fokus i komunikacija unutar firme će se uspješno odraziti i na poslovanje

Više od 30% svjetske ekonomije čine porodične firme a Walmart, Porsche, Volkswagen, Nestle, Aldi, Ikea i Heineken su samo neka od poznatih imena.

Jesu li porodične firme toliko drugačije od drugiih načina i modela poslovanja? Rezultati istraživanja pokazuju da jesu i da razlog uspješnosti poslovanja tog modela leži u činjenici da su porodične firme fokusirane na opstanak i to je ono što ih čini otpornijim na tržištu. Potreba za opstankom ih čini fokusiranijim i usredsređenim na što efikasnije obavljanje zadataka.

Jedan od primjera opstanka se najbolje ogleda u vrijeme pada vrijednosti tržišta – male i manje porodične firme su one koje preživljavaju i najveće finansijske krize i održe se i u nemogućim uslovima. Kako? Fokusiranost na opstanak koji im osigurava pametne poteze kada je u pitanju raspodjela novca, štednja i ulaganje. Bez rizika nema profita, ali prevelik rizik može dovesti do propasti a promišljeni potezi mogu osigurati opstanak.

Porodične firme vode računa o zaposlenicima. Manje ili veće, grade povjerenje među svojim radnicima koji čine osnov poslovanja jer bez radnog kolektiva nema dobro obavljenog posla a bez dobro obavljenog posla nema ništa, ni profita ni širenja a na koncu, neuspjeh se nameće kao jedini ishod.

Koncept „porodičnog“ je ključ održivosti

Uslovno rečeno, porodično iskustvo imamo svi i znamo kako to funkcioniše. Ili ne funkcioniše. Da, svaka porodica ima svoje bolje i lošije dane pa tako i porodični poslovi i firme. Odgovorno ponašanje bi bilo jedno od ključnih faktora kada je u pitanju uspješnost porodične firme i poslovanja, nebitno da li se radi o članovima porodice koji su zaposleni ili vanjskim saradnicima. Odgovorno ponašanje i dobra komunikacija prilikom iznošenja problema ali i u slučajevima kad je potrebno pohvaliti dobro urađen posao i povučeni potez.

Povjerenje

Povjerenje koje se gradi godinama, ne samo među članovima porodice već i sa vanjskim saradnicaima a koji u jednom trenutku postanu neophodni je temelj uspjeha. Iako spomenuto već nekoliko puta i uvijek se naglašava bitnost istog, uradićemo to još jednom – povjerenje i dobra komunikacija unutar firme će se uspješno odraziti i na poslovanje van nje i na odnose sa klijentima. Klijenti koji se pojave s vremena na vrijeme sa većom količno novca su uvijek plus, ali oni sa kojima poslujete dugo isto tako kao i novi očekuju jednaku posvećenost u izvršavanju zadataka. Nemojte dozvoliti sebi da zbog nekoliko novih i neočekivanih projekata koji se pojave izgubite odnos koji gradite godinama. Možda ćete to uraditi nesvjesno, kroz oslabljenu komunikaciju i smanjenu fokusiranost te vam zato i naglašavamo zašto i koliko je bitno da o tom vodite računa. Kolikoje bitan odnos sa klijentima, toliko je bitno da ulažete  i u zaposlene, odnosno u ljude koji su temelj i firme i posla.

Ne zaboravite jedno, jako je bitno da sa svojim radnim kolegama dijelite iste ili slične stavove kada je u pitanju obavljanje posla i da je radna atmosfera nešto što vas ispunjava a ne otežava rad. Porodični poslovi i firme su ključ uspjeha privrede u budućnosti ali samo ukoliko se vode na pravi način, utemeljeno na iskonskim, ljudskim i porodičnim vrijednostima.

izvor: https://www.theguardian.com/sustainability/blog/2016/may/26/the-value-of-family-values

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *