Porodične firme: Budućnost porodičnih firmi

Porodične firme: Pomoć u planiranju u porodičnim firmama
November 6, 2017
Svjetski poznati i uspješni porodični poslovi
November 8, 2017
Porodične firme: Pomoć u planiranju u porodičnim firmama
November 6, 2017
Svjetski poznati i uspješni porodični poslovi
November 8, 2017
Show all

Porodične firme: Budućnost porodičnih firmi

Kako je Tracy Perman objasnila u članku Business Week-a pod nazivom “Uzimanje impulsa porodičnog biznisa” tendencija rasta u vođenju firmi na „porodični način“ je vidljiv ali i opravdan iz nekoliko razloga.

Prvo, starenje generacije signalizira buduću promjenu vlasništva za mnoge porodične firme u narednih deset godina. Drugo, sve više i više ovih firmi će preuzeti žene… Perman je pokušala i da istakne neke statističke podatke o ženama vlasnicima porodičnih firmi jer, kako su nedavne studije pokazale, firme u vlasništvu žena su usredsređenije na planiranje i imaju za 40% nižu stopu osipanja, fiskalno su konzervativniji i imaju manji dug nego firme koje vode muškarci.

Neki porodični poslovi jednostavno nisu dovoljno primamljivi da ih buduće generacije naslijede i u takvim slučajevima je potrebno proaktivno djelovati da se preduzmu aktivnosti a koje će inspirisati generacije koje dolaze da nastave.

  • Izložite članove porodice svim aspektima poslovanja, uključujući zaposlene, kupce, proizvode i usluge.
  • Definišite privlačne kvalitete poslovanja
  • Prepoznajte potencijalne faktore udaljavanja porodice od daljeg uključivanja u posao. Ovi faktori mogu se razlikovati od ličnih interesa i to je ključni problem.
  • Nagradite članove porodice koji odluče da se pridruže ili ostanu u porodičnom poslu anaročito one koji su se odlučili da odustanu od nekih drugih poslova i karijera a da bi se pridružili porodičnom poslu. Mogu se pojaviti konflikti između roditelja i djeteta kada su njihovi stilovi upravljanj u pitanju ali posao kao takav može da napravi i kompromise kao što je omogućavanje nasljedniku da provodi više vremena sa svojom porodicom ili privremeno i povremeno angažovanje menadžera kako bi spriječio sukobe između roditelja i djeteta. Ali, odricanje i firme i člana porodice mora biti obostrano i na obostrano zadovoljstvo a ne štetu.
  • Dajte članovima porodice da predlože svoje ideje, interese i brige.

Porodično poslovanje ima brojne nedostatke ali i prednosti. Članovi porodice koji su dio upravljačkog tijela se najčešće susreću sa tim i na njima je u stvari najbitniji dio organizacije bilo kojeg segmenta poslovanja te treba da budu najstabilniji faktor, kako porodice tako i firme.

izvor: https://www.inc.com/encyclopedia/family-owned-businesses.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *