Porodične firme: deset uspješnih za koje sigurno niste ni znali da postoje

Kojih pet je ključno?
October 23, 2017
Porodična firma i njena vrijednost
October 31, 2017
Kojih pet je ključno?
October 23, 2017
Porodična firma i njena vrijednost
October 31, 2017
Show all

Porodične firme: deset uspješnih za koje sigurno niste ni znali da postoje

Jako je malo onih koji nisu čuli za velike i uspješne porodične firme kao što su Hilton ili Trump ali vjerovatno nikad niste ni razmišljali koliko uspješnih, porodičnih firmi postoji a o kojima se ne priča iako rade sjajan posao i zarađuju ogromne svote novca.

Donosimo deset koji bi mogli da vas obore s nogu

1. Zambelli fireworks

Porodična firma „Zambeli fireworks“, poznati i kao „vatrometna porodica“ obezbjeđuju pirotehniku i prateći program, sami za sve važnije događaje više nego sve ostale kompanije koje se bave istim poslom u SAD  – zajedno. Godišnje su zaduženi za više od 2000 događaja.

Antonio Zambelli je 1893. godine došao u Ameriku iz Italije i otvorio prvu specijalizovanu radnju u New Castleu, u Pensilvaniji gdje još uvijek postoji radnja a od tad pa sve do danas, kompanija je vođena isključivo ljudima iz Zambelli porodice i prenosi se s generacije na generaciju. Trenutno je na rukovodećoj poziciji George Zambelli junior. Budući da je George po vokaciji hirurg, Zambeliji su dali priliku i zaposlili nekog van porodice sve dok mlađe generacije ne budu spremne za preuzimanje poslovnih obaveza.

„Zambelli fireworks“ nije mala porodična firma. Dizajneri i zaposleni arhitekti se bave kreiranjem i proizvodnjom pirotehničkih sredstava ali i osmišljavanjem kompletnih show programa koji koštaju od 75 pa do nevjerovatnih 200 hiljada američkih dolara dok se ukupan profit kompanije na godišnjem nivou procjenjuje na više od 5 miliona dolara.

2. Porodica Rooney – vlasnici Steelers-a

Kada je 2009 godine Sports Illustrated pisao o porodici Rooney, nisu to uradili bez razloga. Naime, ova porodica je vodeća kada je u pitanju profesionalni fudbal u SADu, opet, s razlogom. Sve je počelo davne 1932. godine sa Art Rooneyem koji je osvajajući novac klađenjem na utrke konja zaradio više od 250 hiljada dolara koje je odlučio uložiti u profesionalni fudbal. Rooney koji je rođen u Kultervilu u Pensilvaniji, od javnosti ne krije svoje skromno, radničko porijeklo koje je čak zaduženo i za vizualno rješenje izgleda grba kluba. Klub je na samom početku nazvan „Pirati“ ali je 1941. preimenovan u Pittsburgh Steelers. Pod Roonijevim vodstvom, klub je osvojio četiri Super Bowl naslova. Sredinom šezdesetih godina, sva vlasnička prava su prešla na njegovog sina Dana Roonija koji je 2009 od strane rukovodstva Baraka Obame imenovan za ambasadora u Irskoj pa je zbog zauzetosti diplomatskim poslovima na čelo kluba postavio svog sina, Art Roonija mlađeg koji je zadužen za sva dešavanja i aktivnosti unutar rukovodstva.

Porodica Rooney je od 1988. sa novim rukovodstvom obezbijedila još dva Super Bowl naslova te su tako jedini tim u NFL ligi sa šest naslova i najviše igrača a koji su postali dio NFLove Dvorane slavnih. Porodica Rooney je jedna od rijetkih koja je još uvijek direktno vezana za američki fudbal a čije poslovanje se temelji na tradicionalnim vrijednostima.

3. Omaha stakes

„Omaha stakes“ nisu više samo to jer je u njihovoj ponudi moguće pronaći sve, od jastoga i morskih plodova do različitih gotovih jela. J.J. Simon je napustio Latviju 1898. godine i odlučio da sa sinom dođe u Ameriku po svoj komad američkog neba i ostvarenje sna. Kada je sve zaživjelo 1917 godine, Simons je već bio poznat po svojim blago začinjenim i ukusnim odrescima pa nije dugo trebalo da se proslavi još više i raširi svoje poslovanje. 1940 godine, Union Pacifik grupa je sklopila ugovor koji je podrazumijevao da Simonsova firma obezbjeđuje svoje odreske na svim linijama vozova širom SADa u to vrijeme.

 

Sredinom pedesetih godina devetnaestog stoljeća, kompanija „Omaha odresci“ je odlučila da je vrijeme da se njihovim stalnim mušterijama omogući dostava na vrata i to u cijeloj Americi. Krajem 1963. godine u ponudi nisu bili samo pripremljeni i zaleđeni odresci već su se tu našle i različite vrste mesa, ribe i drugih gotovih jela a koji su pakovani i vakumirani da bi sačuvali sva svojstva i takvi stigli na adresu naručioca. Simons je postao još uspješniji nakon što je Bijela kuća postala redovan naručioc i klijent, tad već legendarnih odrezaka. Sa 1966.om godinom su došle promjene, „Omaha stakes“ postaju internacionalna firma.

Do kraja 1987. godine, porodica Simon je imala call centar i besplatni broj telefona za naručivanje odrezaka, direktno na vašu adresu. Danas broje više od 1,5 miliona mušterija širom Amerike.

 

4. Martin Guitars

Kada je Christian Frederick Martin Junior došao iz Njemačke i počeo sa izradom gitara nije se nadao bilo kakvom a naročito ne milionski vrijednom biznisu. Možda u Njemačkoj nije uspio ali je zato u New Yorku posao procvjetao – od male radnje do sistema koji danas zapošljava više od 500 ljudi. Danas, firma sa tradicijom više od 175 godina ima cifru sa više od milion napravljenih gitara a posao se i dalje prenosi s generacije na generaciju. I opstaje.

5. Zildijan Cymbals

Iako vjerovatno nikad niste ni čuli za njih, ipak važe za jednu od najvećih kompanija koja se bavi proizvodnjom muzičkih instrumenata a sa tradicijom koja datira još od 1623. godine.

Kompanija sa tradicijom dugom skoro četiri stoljeća može da se ponosi ne samo opstankom i proizvodnjom već i pronalasku posebne kombinacije bakra i srebra koji omogućavaju posebnu čistoću i kristalan zvuk instrumenata. Ovo je petnaesta generacija porodičnog poslovanja a čije poslovanje i profit na godišnjem nivou se procjenjuju na 50 miliona američkih dolara.

6. George R. Ruhl & Son, Inc.

Ako ste možda vlasnik pekare, onda vam ime ove firme neće biti nepoznanica. Sa tradicijom još od 1789. godine, pekari širom SADa nabavljaju sve što im je potrebno od ove porodične firme a koja uspješno posluje već šestu generaciju za redom.

Trenutno, kompanija ima više od 2,500 različitih brendiranih proizvoda pod svojim imenom. Godišnji profit ove porodične firme se procjenjuje na 30 miliona američkih dolara.

7. Antoine’s Restaurant

Da ne bismo još uvijek mijenjali kurs, ostajemo kod hrane. Najstarija porodična firma i restoran postoji i uspješno posluje u New Orleansu još od 1840. godine.

Specijalizirali su se za francusku kuhinju i gastro ponudu a restoran može da primi više od 700 gostiju. Nakon Antoinove smrti po kom je restoran i postao poznat, njegova unuka Jules je odlučila da ode toliko daleko te da završi fakultet u Francuskoj odakle je ponijela nevjerovatna nova znanja koja je kasnije primjenila direktno na poslovanje restorana koji još uvijek, ne samo da opstaje već važi za najuspješniji u New Orleansu.

8. Verdin Bells and Clocks

Sa godišnjom zaradom od oko 20 miliona američkih dolara, ova porodična firma koja se bavi proizvodnjom satova uspješno posluje i postoji još od davne 1842. godine. Verdin Bells and Cloks već šest generacija izrađuju zvona za zvonike, velike ulične satove i elektronska zvona.  Danas, Bob, Tim i Tom Verdi uspješno vode naslijeđeni posao.

Od prvog napravljenog sata za toranj u Cinncinatiju pa do danas ih dijeli ni manje ni više nego 150 zaposlenih i milionski promet.

9. Hicks Nurseries, Inc.

Porodični posao još 1853. Godine sa godišnjom prodajom vrijednosti 13 miliona američkih dolara.  Isaack Hicks je tih davnih godina imao ideju o prodaji drveta ali i patentiranju posebne opreme koja bi olakšala posao transporta.

Isaacovi sinovi Edward i Henry su po završetku studija botanike putovali po cijelom svijetu i donosili različite primjerke, sorte i vrste pa je tako logično bilo u kom pravcu bi firma mogla dalje da ide. 1930. Godine, Hicks Nurseries su omogućili mušterijama da dođu u radnju, izaberu biljku, plate i nose. Poslovanje je iz godine u godinu raslo pa su tako 1972. Godine odlučili i sami da se bave uzgojem biljaka u plastenicima a danas važe za najveće u ovom segmentu poslovanja.

10. Primanti Brothers

Priča ovog porodičnog posla počinje sa Jooom Primantijem koji se bavio prodajom sendviča – ništa posebno ni ekskluzivno, samo pripadnik srednje klase koji u centru Pittsburgha ima kolica i ukusne sendviče i za razliku od ostalih, radi danonoćno. Od 3h ujutro do 15h poslijepodne. Ali, zbog zdrvstvenih poteškoća i nemogućnosti da se i dalje toliko aktivno bavi tim što radi, Joe se preselio u Californiju gdje je odlučio da proda svoj posao 1974 i to Jim Patrinosu za kojeg je to sad, porodični posao. 1998 godine Jim Patrinos je odlučio da uvede neke promjene u način služenja i prodaje sendviča pa je u ponudu istih uključio i pomfrit.

Možda zbog toga, a možda i ne ali porodična firma Primani brothers su vlasnici 17 restorana.

izvor : http://www.brighthub.com/office/entrepreneurs/articles/126179.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *