Porodične firme: Plate i kompenzacije u porodičnim firmama

Porodične firme: Neporodični menadžeri
November 2, 2017
Porodične firme: Proces planiranja u porodičnim firmama
November 4, 2017
Porodične firme: Neporodični menadžeri
November 2, 2017
Porodične firme: Proces planiranja u porodičnim firmama
November 4, 2017
Show all

Porodične firme: Plate i kompenzacije u porodičnim firmama

Još jedan izazov sa kojim se često susreću porodične firme je i plata i plaćanje te podjela profita unutar članova porodice koji učestvuju u poslu. Da bi dolazilo do rasta bilo kakve firme, ona veći dio svog profita mora da ulaže dalje, u razvoj. Međutimm, neki članovi porodice, najčešće vlasnici nisu u staju objektivno da sagledaju situaciju odnosno primanja i izdatke te ostale troškove. Novac, zarada, odnosno profit je najčešće izvor sukoba i predstavlja dodatne poteškoće u funkcionisanju firme ali i u planiranju daljeg rasta i razvoja.  Da bi se osigurala ravnomjernost a koja će kupiti mir i dobru komunikaciju, plate i sva primanja moraju da se podudarau sa ukazanim smjernicama i to za svaki segment posla. Ako i kada je potrebna dodatna kompenzacija kao podsticaj, o tom odluke treba donositi zajednički ali isto tako na osnovu određenih smjernica i pravila oko raspodjele, jer, bilo da su članovi porodice ili vanjski saradnici, svaka nestandardizacija i povlašteni položaj ne dočeka se dobro i može da izazove ogromne probleme.

Uspjeh

Preuzimanje vodeće pozicije nakon smrti ili povlačenja jednog člana je još jedan u nizu faktora koji mogu stvoriti problem u poslovanju. Ključ za izbjegavanje sukova je jasno i precizno utvrđen i dogovoren plan. Porodični sastanak bi trebao biti na neutralnom terenu bez pritiska vanjskih faktora i uz unaprijed dogovoreno uvažavanje mišjenja, stavova i visok stepen tolerancije. Često se dešava i da odlazeći član sa rukovodećeg mjesta povlači poteze koji dovode do odugovlačenja pri donošenju odluke ko sljedeći treba da bude. Svako odlaganje i produžavanje samo dovodi do stagnacije ali i sve teže je donijeti odluku o nastavku poslovanja. Od lidera kao takvog se očekuje da preduzme sve potrebne korake, napravi ošre rezove i ne dozvoli predugo postojanje statusa kvo u situaicjama u kojima i ne treba da bude ali isto tako da u slučaju nemogućnosti dogovora može da donese samostalno odluku, odnosno presudi u nečiju korist.

Najveći problem nastaje onda kada se emotivni, porodični odnosni prenesu u radnu atmosferu a to je u nekom trenutku neizbježno. Takve situacije ne moraju da završe tragično, ali u svakom slučaju se dešava da poljuljaju odnose i stvore probleme. Interesi firme moraju biti na prvom mjestu, bez obzira na sve a dobra komunikacija je i dobar temelj uspješnog poslovanja pa je, prije svega ostalog, upravo rzmjena mišljenja najbitnija u svakom pogledu i za svaki proces a da bi funkcionisao.

 

izvor: https://www.inc.com/encyclopedia/family-owned-businesses.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *