Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske, Banja Luka 2013.

Leonardo Peklar
May 10, 2013
Banja Luka
October 7, 2013
Leonardo Peklar
May 10, 2013
Banja Luka
October 7, 2013
Show all

Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske, Banja Luka 2013.

Prvi poslovni forum “Porodične firme – stub razvoja ekonomije” u organizaciji Centra za edukaciju Pro Educa, održan u Banjaluci.

Učesnici Foruma imali su priliku da slušaju predavanja stručnjaka s višegodišnjim iskustvom u uspješnom upravljanju porodičnim firmama, te da saznaju šta su ključni izazovi za porodične firme.

“Porodične firme treba da dobiju status koji zaslužuju. Potrebno je raditi na obrazovanju, prenošenju iskustva i napraviti nešto što će mlade generacije inspirisati kako bi kao najveći izazov u karijeri vidjeli porodične firme, a ne posao u javnoj upravi. Nova vrijednost se stvara jedino na tržištu i to 75 odsto stvaraju porodične firme. Zato su ovakvi projekti jako važni”, rekao je Leonardo Peklar, jedan od predavača na Forumu i međunarodni stručnjak za korporativno upravljanje.

Forum “Porodične firme” okupio je mnogobrojne privrednike i vlasnike kompanija, predstavnike vlasti i medije koji su na cjelodnevnom skupu razmijenili stavove, te čuli lična iskustva izuzetno uspješnih predstavnika porodičnih firmi.

“Čuli smo statistiku, svega 20 odsto porodičnih firmi preživi 50 godina i doživi treću generaciju. Mi o tome ne znamo ništa, cijeli region, i vjerujem da će ovakvi skupovi pomoći opstanku većine kompanija koje su u prvoj fazi, ali i onima koji su u drugoj fazi, kao što je kompanija “Nectar”. Vrlo je važno da država podstakne i one koji tek razmišljaju o preduzetničkom poduhvatu i osnivanju kompanije i da to bude dobrodošlo i poželjno u društvu i da u startu znaju ono što mi nismo znali, kako bi njihovi nasljednici radili i nastavili njihov posao”, rekao je Bojan Radun, izvršni direktor kompanije “Nectar”.

Predavači su govorili o selekciji kadrova i odabiru nasljednika, privlačenju investitora, odnosu među članovima porodice, a u panel diskusijama o izazovima koji stoje pred porodičnim firmama i mjerama koje država treba da napravi kako bi unaprijedila poslovanje porodičnih firmi.

“Zadovoljstvo nam je i ohrabrenje za ekonomiju Republike Srpske da je više od 200 učesnika foruma prepoznalo potrebu da se dodatno edukuje o ovoj vrlo važnoj temi za našu privredu. Cilj ovog Foruma je podizanje svijesti javnosti, privrednika i predstavnika vlasti na svim nivoima o značaju porodičnih firmi koje predstavljaju stub razvoja ekonomije. Sigurni smo da će učesnici današnje konferencije dobiti veoma korisne savjete i preporuke od ljudi koju su prošli sličan put ili su pomogli drugim veoma uspješnim porodičnim firmama. Približavanjem BiH EU rašće izazovi, prilike i motivacija za porodične firme u Srpskoj i BiH”, rekao je Dragan Močević, autor projekta.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić smatra kako smo u praktičnom, birokratskom i zakonodavnom smislu neprilagođeni onome što se u praksi desilo, totalnoj dominaciji privatnog vlasništva u odnosu na samoupravni sistem koji je na ovim prostorima bio dominantan samo dvije decenije unazad.

„Smatram da je vrlo važno ovu temu otvoriti, da iz nje imamo šta naučiti a i zaključiti, prvenstveno kako država i Republika može da djeluje i zato je današnji skup zaslužio podršku predsjednika Republike Srpske“, rekao je Radojičić novinarima na Poslovnom forumu o porodičnim firmama u Banjaluci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *