Porodične firme u RS bez tradicije upravljanja

Istočno Sarajevo
May 12, 2015
Porodične firme – stub razvoja ekonomije, Banja Luka 2015.
May 27, 2015
Istočno Sarajevo
May 12, 2015
Porodične firme – stub razvoja ekonomije, Banja Luka 2015.
May 27, 2015
Show all

Porodične firme u RS bez tradicije upravljanja

Porodične firme u Republici Srpskoj uglavnom nemaju tradiciju upravljanja, većini tek predstoji transfer vlasništva s generacije na generaciju, imamo manjak stručnih menadžera, a tradicija i nasljeđe socijalističkog samoupravnog sistema upravljanje čini još izazovnijim za vlasnike i menadžere porodičnih kompanija, zaključak je četvrtog okruglog stola „Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske“, održanog u Istočnom Sarajevu.

Ipak, većina porodičnih firmi opredjeljena je za dugoročan razvoj, a više od polovine ispitanih vlasnika i menadžera porodičnih firmi u Republici Srpskoj (55,1 odsto) planira da raste, dok će 22,4 odsto nastojati da preživi i nastavi sa funkcionisanjem, dok 14,3 odsto firmi planira konsolidaciju.

„Plan razvoja porodične kompanije je važan dokument za svaku firmu, ali vlasnici i ostali članovi porodice koji su zaposleni u porodičnoj kompaniji treba jednako ozbiljno da pristupe formalnom uređenju uloga i zadataka svakog člana porodice koji je zaposlen u kompaniji. Neophodno je da vlasnik usvoji strategiju nasleđivanja kao i planove koji u fazama pripremaju firmu i nasljednike za prelazak u sljedeću etapu poslovanja u kojoj će firmu samostalno voditi sljedeća generacija. Vlasnici treba da budu svjesni da samo odgovarajuća podrška stručnjaka, edukacije i savjetovanja mogu da olakšaju pripreme i veliki izazov za svaku porodičnu firmu pretvore u prilike za unapređenje porodičnog biznisa“, kažu u Centru za edukaciju „Pro Educa“ Banjaluka.

Druga generacija vlasnika upravlja tek četvrtinom porodičnih firmi u Republici Srpskoj, što u većini slučajeva znači da su upravljanje i odlučivanje već preuzeli nasljednici ili su započeli proces generacijske tranzicije.

„Trenutno u posao uvodim svog sina koji ima 23 godine, studira hotelijerstvo i turizam i iskazao je želju da nastavi da se bavi ovim porodičnim poslom, a nije isključeno da će i kćerke. Mislim da je ovaj projekat odličan jer sam svjesna da većina vlasnika porodičnih firmi, uključujući i mene, zanemaruje izazove koji su pred nama, vjerujemo da niko ne može da radi i vodi posao kao mi, a uvid u to šta nas čeka je potreban svima. Ne treba da ostane samo na teoriji, nego svi vlasnici i menadžeri u porodičnim firmama uz podršku kompetentnih stručnjaka treba da se posvete rješavanju izazova s kojim se suočavaju porodične firme“, kaže Zorica Jovančić, vlasnica porodičnog restorana i ribnjaka „Toplik“ iz Istočnog Sarajeva.

Okrugli stolovi s privrednicima do sad su održani u Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru.

Drugi poslovni forum o porodičnim firmama u Republici Srpskoj “Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske” održaće se 27. maja 2015. godine u Banjaluci, u partnerstvu s Privrednom komorom Republike Srpske i uz podršku kabineta predsjednika Republike Srpske.

 

Izvor: Capital.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *