Ključne stvari koje treba uzeti u obzir pri započinjaju porodičnog preduzeća
November 16, 2023
Primjeri uspješno vođenih porodičnih preduzeća
November 16, 2023
Ključne stvari koje treba uzeti u obzir pri započinjaju porodičnog preduzeća
November 16, 2023
Primjeri uspješno vođenih porodičnih preduzeća
November 16, 2023
Show all

Prednosti i mane rada sa porodicom

Rad sa porodicom ima dobre i loše strane. S jedne strane, to može značiti odanu i pouzdanu osobu na vašoj strani; s druge strane, to može značiti napet i neprofesionalan odnos koji ne dodaje ništa korisno vašem poslovanju.

Prednosti rada sa članovima porodice:

  • Vjerujete i iskreni ste jedni prema drugima – “Poznaju te iznutra i izvana“, rekla je Meaghan Thomas, koja je sa svojim partnerom suvlasnik firme Pinch Spice Market. “Mogu vam dati podršku kada vam zatreba i prozvati vas zbog gluposti kada se trebate prizemljiti. Možete biti potpuno iskreni prema njima”.
  • Posvećeni su vama i poslu – “U mnogim slučajevima, vaša porodična povezanost može učiniti člana porodice lojalnijim vama i vašem cilju”, rekao je Ryan Cook, stručnjak za digitalni marketing i preduzetnik. “Ako dolazite iz iste porodice, vjerovatno imate dosta istih uvjerenja i stavova, što može smanjiti neslaganje i trenje”.
  • Prilika da djeca steknu iskustvo – “Porodični biznis može biti šansa za mladu osobu da stekne dragocjeno radno iskustvo, stavljajući je ispred vršnjaka kada budu u mogućnosti da uđu u radnu snagu“, rekao je Tyler Read, osnivač PTpioneer-a. “Međutim, u očima djeteta ovo može biti negativan stav ako je primorano u posao koje ne želi da radi”.
  • Mogli bi uštediti novac – “Može postojati velika finansijska korist od rada sa vašim partnerom, jer možete dijeliti računovođu, plan mobilnog telefona i nekoliko drugih troškova koje kolege koji nisu rodbina ne mogu podijeliti“, rekla je Nerissa Zhang, izvršna direktorica The Bright App-a.

Sa druge strane, koje su negativne strane rada sa porodicom? Možemo izdvojiti nekoliko:

  • Posao nikad ne prestaje – “Ako ne postavite pravilne granice, biti zajedno cijelo vrijeme može dosaditi i možete se osjećati kao da nemate nikakvu autonomiju”, rekla je Thomas. „Posao nosite kući sa sobom – teško je ‘isključiti’ se kada vaš poslovni partner sjedi za stolom s vama. Veoma je važno definisati radni i životni prostor i pokušati da se ne preklapaju previše”.
  • Na kraju bi vam mogli zamjeriti – “Ako članu porodice ponudite posao u sferi koja ga ne zanima pretjerano, samo da biste mu pomogli ili iz bilo kog drugog razloga, ovdje bi mogli nastati problemi, jer bi neko mogao postati ogorčen na uspjeh ili sreću drugoga u poslu,” rekao je Michael Lowe, izvršni direktor CarPassionate-a.
  • Mogu da zloupotrijebe porodični odnos – “Članovi porodice su možda skloniji nepoštovanju protokola kompanije jer mogu iskoristiti svoj odnos s vama”, rekao je Cook.
  • To može uticati na vaš odnos – “Otpuštanja su možda najteža stvar koju morate uraditi“, rekao je Michael Tomaszewski, certifikovani profesionalni pisac biografija i savjetnik za karijeru u Zety-u. “Bez obzira na razloge zbog kojih je do toga došlo, otpuštanje člana porodice će vas natjerati na to da poželite da jedete foliju. Jednostavno ne postoji dobar način da se to uradi, a da ne uništite lične odnose, možda sa cijelom porodicom”.

Isplati li se onda zapošljavati porodicu?

Treba biti oprezan u navigaciji ove situacije. Prednosti uključuju uštedu novca i rad sa posvećenim osobama kojima možete vjerovati. Ipak, postavljanje granica, kao i prevencija uticaja posla na privatne odnose, može predstavljati izazov.

Da biste osigurali uspješan radni odnos, jasno iznesite svoja očekivanja, ponašajte se prema članu svoje porodice kao i prema svakom drugom zaposlenom i osigurajte da oni daju vrijednost vašem poslu. Dok god su kvalifikovani, imaju dobru radnu etiku i mogu pružiti poželjne rezultate (a vi jasno razumijete šta uključuje zapošljavanje porodice) odnos može biti od koristi objema stranama.

https://www.businessnewsdaily.com/15819-how-to-work-with-family.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *