Šta nam to otkriva profil vlasnika koji su najzainteresovaniji za projekat „Porodične firme” ?
September 23, 2016
Rječnik ključnih termina za razumijevanje porodičnih firmi u Bosni i Hercegovini
December 17, 2016
Šta nam to otkriva profil vlasnika koji su najzainteresovaniji za projekat „Porodične firme” ?
September 23, 2016
Rječnik ključnih termina za razumijevanje porodičnih firmi u Bosni i Hercegovini
December 17, 2016
Show all

Privredna komora Banja Luka

Centar za edukaciju “Pro Educa” u saradnji sa Područnom privrednom komorom Banja Luka organizovao je predavanje o porodičnim firmama u prostorijama Područne privredne komore Banja Luka. Imajući u vidu da je više od 90% kompanija u ukupnoj privredi Republike Srpske upravo porodične firme, jasno je da se radi o izuzetno velikom značaju za ekonomski razvoj Republike Srpske. Predavanju je prisustvovalo više od 50 predstavnika, vlasnika i direktora, porodičnih kompanija.

Predavači, Branko Kecman, direktor brokerskog društva „Advantis Broker“ iz Banja Luke i Dragan Močević, autor projekta „Porodične firme – stub razvoja ekonomije“  govorili su o ključnim izazovima upravljanja porodičnim firmama, selekciji kadrova i odabiru nasljednika, privlačenju investitora, kao i odnosu među članovima porodice.

“Porodič ne firme su danas jedan od najznačajnijih generatora novog zapošljavanja u privredi Republike Srpske. Jedino porodične firme mogu obezbijediti održivost i stabilnost domaće privrede u narednim godinama ali samo ukoliko se uspješno suoče s izazovima koji ih očekuju, što podrazumijeva praćenje trendova i kontinuiranu edukaciju osnivača i nasljednika”, rekao je Dragan Močević, autor projekta „Porodične firme – stub razvoja ekonomije“.

“Mnogo problema porodičnih firmi proizlazi upravo iz toga što su to porodične firme – puno više emocija je prisutno u odnosima unutar firme , što je svakako veliki izazovi za donošenje odluka. Problemi porodičnih firmi su i sistemski problemi, koji imaju veliki uticaj na privredu Republike Srpske, budući da je najveći procenat firmi u Republici Srpskoj zapravo porodične firme” rekao je Branko Kecman, direktor brokerskog društva “Advantis Broker”

Projekat “Porodične firme – stub razvoja ekonomije” uspješno se realizuje i u Srbiji i Crnoj Gori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *