Studija slučaja: Porodična firma Gavrilović, tradicija duga 333 godine

Henokiens
January 25, 2024
Porodično preduzetništvo
January 29, 2024
Henokiens
January 25, 2024
Porodično preduzetništvo
January 29, 2024
Show all

Studija slučaja: Porodična firma Gavrilović, tradicija duga 333 godine

Tekst priredila: Ivana Lubura

“Naš je rad satkan vještinom, isprepleten tradicijom i zaokružen vizijom dobrog življenja, već 333 godina”.

Danas firmom upravlja deveta generacija porodice Gavrilović. Prvi Gavrilovići dolaze u Petrinju već polovinom XVII vijeka bježeći pred Turcima, a braća Ivan i Petar počinju se baviti mesarskim zanatom.

Slogan „Odlično je, od Gavrilovića je!“

Davne 1690. godine prvi porodični preci naselili su se u Petrinji, koji pokrenuvši mesarski zanat, nisu mogli ni sanjati da će njihovi potomci biti na čelu jedne od najvažnijih mesnih industrija u ovom dijelu Evrope tri vijeka kasnije.

Ivan Gavrilović osniva prvu manufakturu 1882. godine, a sinovi Mate Gavrilovića registruju firmu Mate Gavrilović i drug.

Krajem 1889. godine firma je upisana u sudski registar pod nazivom Prva hrvatska tvornica salame, kobasica i sušena mesa M. Gavrilovića sinovi — Petrinja. Tvornica koja je tada zapošljavala 120 zaposlenika i svoje proizvode prodavala u Ugarskoj, Njemačkoj, Bosni, Švajcarskoj, Maloj Aziji, Palestini i Egiptu u potpunosti je modernizovana. U Beču se otvara lijepo i moderno opremljena mesnica. Godine 1907. izgrađena je električna centrala i Petrinja je dobila električnu rasvjetu, a 1912. u tvornici je uređen poseban salamski pogon jer je potražnja svakim danom bila sve veća. Andrija Maurović osmislio je lik Jelice po nećaki vlasnika, koja se od tada pa do danas nalazi na svim proizvodima.

Prikaz: Marketinško oglašavanje, plakati i zaštitno lice “Jelica”; Đuro II Gavrilović

Nakon Drugog svjetskog rata tvornica je konfiskovana i postaje društveno vlasništvo, a porodica Gavrilović odlazi u emigraciju. Đuro II Gavrilović se 1968. godine vraća kao tehnički savjetnik u Petrinju, te na Zagrebačkom velesajmu iste godine (sa zlatnom medaljom) nagrađene su: Gavrilović salama, buđola, Petrinjske kobasice, frankfurtske kobasice, Gavrilovićeva pašteta i goveđi gulaš. Đuro III Gavrilović kupuje “Gavrilović” iz stečaja 1991. godine. Ovaj ključni trenutak označio je novi početak za frimu Gavrilović, koja je zadržala svoj položaj kao jedan od najpoznatijih proizvođača mesnih proizvoda u Hrvatskoj i šire. U 2008. godini Gavrilovići su ponovo na vrhu.

Izvor: https://www.gavrilovic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *