Važnost adekvatne komunikacije u porodičnim firmama I

OTVARANJE PREMA NOVIM INVESTITORIMA (II) – Izlazak na berzu
January 10, 2017
Kako pripremiti porodicu na pokretanje porodičnog biznisa?
January 25, 2017
OTVARANJE PREMA NOVIM INVESTITORIMA (II) – Izlazak na berzu
January 10, 2017
Kako pripremiti porodicu na pokretanje porodičnog biznisa?
January 25, 2017
Show all

Važnost adekvatne komunikacije u porodičnim firmama I

Jedan od ključnih činilaca za uspeh bilo koje firme, a naročito porodične, je efikasna interna komunikacija. Pojedini saveti za unapređenje interne komunikacije koji mogu doprineti razvoju i povećati šanse za ostvarivanje uspeha porodične firme.

Najteža stvar na svetu je biti svestan kakav uticaj imamo na okolinu, koliko smo svesni toga ko smo i šta smo, kao i na kakav način sebe predstavljamo svetu. Da li postojeće stanje možemo promeniti? Da li smo sposobni da adaptiramo i da se na adekvatan način ponašamo u zavisnosti od situacije u kojoj se nađemo? U kakvom skladu su nam verbalna i neverbalna komunikacija, komunikacija unutar firme i sa licima van nje? Smatramo li se sigurnim i ležernim u komuniciranju unutar firme, jer smo okruženi članovima porodice, te smatramo da postojanje nekih formalnih pravila nije nužno?

Potrebno je vreme i uložen napor, ali da vredi, vredi. Ne možete voditi teške razgovore, ako pre toga niste naučili da komunicirate asertivno, a to podrazumeva da ste sposobni da saslušate i čujete šta vam druga osoba govori što nekad predstavlja izazov ako radite ili ste na čelu porodične firme. Vaša firma neće dogurati daleko ako u vašoj komunikaciji sa članovima porodice na poslu važe jedna pravila, a u komunikaciji sa ostalima u firmi drugapravila. Ukoliko je ovo slučaj sa vašom firmom, menjajte postojeće stanje što pre. Uvedite standarde pisane i usmene interne komunikacije. Zašto vam je to potrebno? Zato što će sprečiti nastanak razdora unutar firme kojeg nećete biti svesni dok ne bude kasno, zato što ćete imati napismeno ko je s kime i oko čega komunicirao, ko je na kom delu projekta ili posla radio. Ne zaboravite da su članovi vaše porodice ravnopravni zaposlenici sa ostalima i ako im budete povlađivali navući ćete nezadovoljstvo ostalih zaposlenika. Odanost firmi se ne može zahtevati, jer se ona zaslužuje. Kako očekujete da neko bude predan postizanju ciljeva vašefirme, ako se prema njemu ponašate i komunicirate bez poštovanja? Da li biste vi bili predani svom poslu da su uloge zamenjene?

Sledeći put kada ne budet ezadovoljni vašim zaposlenicima i kolegama zbog toga što ne shvataju viziju firme, ne znaju koji je plan da se ona postigne, ne razumeju koja je njihova uloga i važnost u tom procesu, ne znaju koja su vaša prava očekivanja, osim da „odrađuju“ svoj posao, zapitajte se koliko i kako komunicirate sa tim ljudima. Tačno je da su zaposlenici uvek manje motivisani od vas i vaše porodice kao vlasnika kapitala, da vaša firma uspe, ali smete sebi dozvoliti da sa njima komunicirate kao da nisu ljudska bića sa dostojanstvom. Setite se da su ljudi jedan od najbitnijih, ako ne i najbitniji resurs vaše firme i da podjednako mogu doprineti marketingu i uspehu, kao što mogu biti najbolji antimarketing, u slučaju da ne poštujete dogovore i vrednosti koje ste sami propisali. U svakom slučaju politika „dvostrukih standarda“ je nešto što biste trebali da izbegavate.

Veoma je važno da menadžment, vlasnici (porodica/e) budu ujedinjeni u tome da je neophodno diskutovati i definisati dugoročne ciljeve, uključujući poslovne vrednosti, metode kompenzacije i sukcesivno planiranje. Saradnja i dogovor između ovih grupa kreiraće jasnost puta poslovanja i budućnost biznisa firme.

Svaka firma ima svoje izazove, ali kada govorimo o komunikacijskim, oni se odnose mahom na standarde i vrednosti interne i eksterne komunikacije porodične firme. Koje vrednosti bi trebale da imaju primat? Porodične, poslovne ili kombinacija istih i gde se u celoj priči mogu uklopiti komunikacijske vrednosti? Kakva su vaša iskustva?

Autorka: Snežana Subotić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *