Istraživanje – Status porodičnih firmi u Republici Srpskoj, 2023. godina
January 15, 2024
Studija slučaja: Porodična firma Gavrilović, tradicija duga 333 godine
January 26, 2024
Istraživanje – Status porodičnih firmi u Republici Srpskoj, 2023. godina
January 15, 2024
Studija slučaja: Porodična firma Gavrilović, tradicija duga 333 godine
January 26, 2024
Show all

Henokiens

Henokiens je udruženje organizovano 1981. godine koje okuplja porodične kompanije koje posluju 200 i više godina u kontinuitetu u porodičnom vlasništvu. Ono što je važno da znamo za Hekoniens je da je jedan od uslova članstva to da njihovi potomci i dalje rade na nivou menadžmenta, a ne da su samo vlasnici, kao i da kompanija mora biti u dobrom finansijskom stanju. Ime je dobilo po biblijskom patrijarhu Enoku koji je živio 3000 godina p.n.e.

Ono što je važno za Henokiens je to da mi na prostoru bivše Jugoslavije nemamo kompanije koje su članice, iako kompanija Gavrilović iz Petrinje ispunjava sve uslove, s obzirom na to da ima tradiciju dugu 333 godine postojanja, i kao takva može biti članica Henokiensa.

Henokiens članovi predstavljaju veliki značaj i “suho zlato” ekonomije svake zemlje, s obzirom da imaju neke sličnosti i zajedničke vrijednosti koje ih karakterišu. Ono što je takođe važno da znamo je da postoji i veb stranica Henokiensa, gdje se nalaze informacije o svim članovima tog udruženja, kao i različite studije slučaja profesora sa brojnih svjetskih univerziteta (kao što su Harvard i dr.) koji su pisali o članovima ovog udruženja.

Među članicama Henokiensa se nalaze kompanije koje su formirane prije 200, 300, ali čak i više od 400 godina. Kompanije članice dolaze iz različitih država, od Japana, preko Francuske, Italije itd. Tu se može naći mnogo zanimljivih studija slučaja. Većina njih nije među nekim od najpoznatijih svjetskih brendova, ali su ipak kompanije koje su zadržale svoje specifičnosti, s obzirom na to da su 200 godina i duže u vlasništvu jedne porodice.

Jedna od najpoznatijih kompanija članica je kompanija Peugeot. Ona je jedan od najvećih svjetskih brendova, koju su 1810. godine osnovali braća Jean-Pierre i Jean-Frédéric Peugeot kada su pretvorili mlin za žito u livnicu i kovačnicu čekića. Radionica je prerasla u industrijski kompleks, sa proizvodnjom koja se proširila na mlinove za kafu i biber, široku paletu alata, a kasnije i na bicikle i motocikle. Godine 1896. Armand Peugeot, unuk Jean-Pierra, osniva “Automobiles Peugeot” sa ciljem proizvodnje putničkih vozila i kamiona.

Danas ova organizacija broji 56 članica, uključujući 14 italijanskih, 16 francuskih, 10 japanskih, 4 njemačke, 4 švicarske, 2 holandske, 2 belgijske, 1 austrijsku, 1 englesku i 1 portugalsku kompaniju. Svaka od ovih kompanija ima fascinantnu istoriju, često punu legendarnih likova i avantura. Među famoznim imenima članica se mogu naći veliki biznisi kao italijanski proizvođač oružja Beretta, holandski destilatori De Kuyper i japanski Hoshi – koji se bave smještajem i najstariji su porodični biznis na svijetu, vodeći svoju kompaniju čak od 717. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *