Porodične firme – stub razvoje ekonomije, Sarajevo 2015.

Istočno Sarajevo
October 23, 2015
Zašto porodične firme u BiH muku muče sa srednjim menadžmentom i šta je rješenje
November 16, 2015
Istočno Sarajevo
October 23, 2015
Zašto porodične firme u BiH muku muče sa srednjim menadžmentom i šta je rješenje
November 16, 2015
Show all

Porodične firme – stub razvoje ekonomije, Sarajevo 2015.

Porodične firme u Bosni i Hercegovini jedine mogu obezbijediti održivost i stabilnost domaće privrede u narednim godinama, samo ukoliko se uspješno suoče s izazovima koji ih očekuju, jedan je od prvih zaključaka prvog foruma o porodičnim firma u Sarajevu – „Porodične firme – stub razvoja ekonomije Bosne i Hercegovine“, u organizaciji Centra za edukaciju „Pro Educa“.

Više od 80% porodičnih firmi u Bosni i Hercegovini je u vlasništvu osnivača a značajna većina tih kompanija, njih 68,6%, tek u godinama koje dolaze treba da se suoči s generacijskom tranzicijom, angažmanom spoljnih menadžera, odlučivanjem o daljem razvoju ili prodaji i mnogim drugim specifičnim izazovima za sve porodične firme u svijetu.

“Porodične firme su jedina prilika za dugoročnu stabilizaciju privrede Bosne i Hercegovine. Procesi s kojim se suočavaju domaće porodične firme, ali i velika većina firmi u regionu su složeni i odlučujući za dalji opstanak i razvoj ne samo porodičnih firmi, već i cjelokupne privrede i zato je jasno da se radi i o izuzetno velikom izazovu i neizvjesnosti za domaću privredu ”, rekao je Dragan Močević, autor projekta “Porodične firme – stub razvoja ekonomije Bosne i Hercegovine”.

Privrednici koji su uspješno prošli sve faze rasta kompanije od porodične firme do internacionalne grupacije spremni su da svoja dragocjena iskustva podijele sa vlasnicima i menadžerima porodičnih firmi, što je, kako ističu i jedna od njihovih obaveza. Podrška razvoju i jačanju preduzetništva treba da bude prioritet svake izvršne i lokalne vlasti u regionu, svakog odgovornog pojedinca i institucije, jer samo porodične firme omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta, u svijetu i do 60 odsto.

„Najveći izazov za porodične firme su nerazdvajanje porodičnih od poslovnih odnosa i neadekvatan pristup u odabiru profesionalizaciji menadžmenta a tu prepoznajemo značaj projekta „Porodične firme – stub ekonomije razvoja BiH“ kao edukacijskog faktora i načina da se osnaže porodične kompanije u BiH. IFC je partner na ovom projektu i nadamo se da će projekat dosegnuti do što više porodičnih firmi u regionu jer kao međunarodna institucija imamo misiju da podržavamo jačanje porodičnih firmi.To su firme koje generišu veliki procenat GDP-ja, te direktno zadovoljavaju osnovne potrebe za većinu stanovništva svake zemlje u Evropi. O njihovom značaju dalje rasprave nema i nema dileme oko potrebe da cjelokupno društvo osigura bezrezervnu podršku.“, rekla je Merima Zupčević Buzadžić iz Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *