Projekat „Porodične firme“ – kombinovani lijek za otklanjanje nervoze i snižavanje povišenog krvnog pritiska

Trendovi evropskih porodičnih firmi 2013 – 2015
January 11, 2016
“Porodične firme – stub razvoja ekonomije” – najvažnije poruke
May 19, 2016
Trendovi evropskih porodičnih firmi 2013 – 2015
January 11, 2016
“Porodične firme – stub razvoja ekonomije” – najvažnije poruke
May 19, 2016
Show all

Projekat „Porodične firme“ – kombinovani lijek za otklanjanje nervoze i snižavanje povišenog krvnog pritiska

Subotnja prezentacija projekta „Porodične firme – stub razvoja ekonomije“ mi je donijela još jedan odgovor na brojna pitanja o posljedicama i uzrocima glavobolja vlasnika i menadžera porodičnih firmi. Vlasnik jedne male porodične firme mi je rekao da ga nerviraju svi – od vlastite djece, kupaca, dobavljača, uposlenika, poslovnih i privatnih prijatelja, ali niko toliko koliko ljekar porodične medicine koji mu kaže da ne smije da se sekira. „’Kako da se ne sekiram’, pitam ja svog uvaženog doktora, a on mi kaže da se trebam posvetiti sebi a ne dokazivanju da sam uvijek u pravu. Pokupim papire, odem do Uprave Doma zdravlja i ispunim zahtjev za promjenu porodičnog ljekara“, kaže mi razočarani vlasnik.

Iste večeri, prijatelj elektroinžinjerske struke i karaktera mi je predstavio svoj biznis koji još nije ni startao, ali je u završnoj fazi pripreme. Pokrenuo ga je zajedno sa nekoliko rođaka, sa kojima se u fazi pripreme razišao u razmišljanjima, i sada je odlučio da sudbinu projekta nosi sam. Kaže mi da je uložio svu ušteđevinu i da su mu bitne dvije stvari: da vrati koliko-toliko uloženog novca i da dokaže da je bio u pravu.

Obje priče su priče na matrici jedne od osnovnih poruka projekta „Porodične firme – stub razvoja ekonomije“. Ne samo da niko, ni Henry Ford, ni Michele Ferrero, ni Bill Gates nisu uvijek u pravu, nego je i nebitno jesu li u pravu ili nisu. Bitno je da je zdravstveni karton što tanji, a finansijski karton što pozitivniji. Ne deblji nego pozitivniji. Ako to dvoje funkcioniše, onda je posao, je li, u pravu. Uzrok je, dakle, glavobolje vlasnika porodičnih firmi, trošenje energije na dokazivanje da su u pravu, a posljedica je, je li, otpor prema svima – od vlastite djece, kupaca, dobavljača, uposlenika, poslovnih i privatnih prijatelja, pa čak i doktora porodične medicine.

Stubovi stuba razvoja ekonomije

Projekat koji realizujemo je pokrenut na osnovu pretpostavke da porodične firme u Bosni i Hercegovini dijele potrebe porodičnih firmi širom svijeta, uključujući potrebu za istraživanjima o problemima i izazovima ovih firmi, potrebu za komunikacijom i saradnjom kroz okrugle stolove i poslovne forume i potrebu za podrškom i edukacijom kroz tekstove, prevode i promišljanja autora koji poznaju ovu temu. Jedna pretpostavka je bila pogrešna: da dijele potrebe sa firmama u, recimo, Americi. Istina je drukčija: porodičnim firmama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i drugim zemljama regije je ovakav model neophodan, stostruko potrebniji nego kolegama-vlasnicima u zemljama u kojim poduzetništvo nije tretirano samo kao izvor državnih prihoda, nego kao i tema od opšteg društvenog značaja.

Jedan od najmisterioznijih izazova u realizaciji ovog projekta je pitanje kako odgovoriti na nemoć udruživanja kao takvu, kao fakt, kao istinu bosanskohercegovačkog društva, i kako raskidati karike nepovjerenja, loših iskustava, loših primjera pa i predrasuda prema zajedničkim poduhvatima u zemlji u kojoj struka ne poznaje udruživanje, a sve u cilju dokazivanja ko je u pravu.  Filozofija u pravu sam ima i konkurentski karakter, ali i karakter vjekovnog razmišljanja o „komšijinoj kravi“. U tom smislu, stubovi projekta „Porodične firme – stub razvoja ekonomije“ od ove godine dobivaju još jednu osnovu, partnerski business pool model koji podrazumijeva saradnju kompanija sa Centrom za edukaciju Pro Educa, u partnerskom, organizacijskom ili članskom obimu.

Business pool – niko nije u pravu i svi imamo iste probleme

Uz održavanje fokusa na opstanku i razvoju porodičnih firmi u BiH, vlasnici, direktori i nasljednici porodičnih firmi u BiH ostaju najdirektnijim korisnicima projekta „Porodične firme“, uz dimenziju direktne saradnje na projektu, koja se uz ranije identifikovane probleme posvećuje i vrlo lošim i slabim konekcijama sa ključnim kupcima i korporativnim kupcima firmi. U zavisnosti od potreba kompanija-partnera, one mogu da biraju partnerski ili članski paket, s tim da organizacije i udruženja kompanija imaju posebni paket, prilagođen njihovom radu i njihovoj povezanosti sa članicama organizacija. U okviru business pool modela, kompanije mogu da odaberu neke od privilegija u realizaciji projekta, poput:

  • istaknutih obilježja kompanija na poslovnim forumima i okruglim stolovima;
  • jedne besplatne radionice za vlasnike i nasljednike kompanije (moguće prisustvo zaposlenika i poslovnih partnera);
  • intervjua sa vlasnikom kompanije za internet stranicu; com.
  • učešća na okruglim stolovima i panel-diskusijama;
  • mogućnosti organizacije posebnog predavanja za poslovne partnere;
  • Bannera na zvaničnoj internet stranici projekta „Porodične firme“.

Firme-članice business pool-a također imaju privilegiju predlaganja tema za okrugle stolove i istraživanja, i praktični uvid u realizaciju projekta, u svim zemljama regije. Porodica porodičnih firmi ove godine bit će uvećana za dodatne 4 zemlje: Makedoniju, Albaniju, Bugarsku i Crnu Goru, što na bilancu od kontakata sa više od 500 porodičnih firmi donosi dodatnu dozu intrige i shvatanja da niko od nas nije u pravu i da dijelimo jednako jednostavne i jednako duboke probleme.

Osim onih političkih i obrazovnih prepreka na koje ne možemo uticati, a uključuju visoke obaveze prema državi, nepovoljan ambijent za poslovanje, administrativne poteškoće i sličnu papirnatu gimnastiku, porodične firme se guše i u nepovjerenju, problemima vezanim za testament i nasljeđivanje i u klupku sapuničnih porodičnih odnosa u kojim, kao u uvodnoj priči, najviše trpi – zdravlje. U tom smislu, mi smo na raspolaganju i ne nudimo instant-rješenje, čarobnu tabletu i plastičnu operaciju. Nudimo podsjetnik za treninge, zajedničko trčanje na minusu, dnevnu dozu kvalitetnih ideja i primjera, namjeru da zajedno radimo i učimo i beskompromisnu saradnju u onome što je ključ popravljanja i bilo kojeg života i bilo koje firme: u promjeni ružnih navika.

Autor teksta: D.D.Đ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *