Trendovi evropskih porodičnih firmi 2013 – 2015

Dobro korporativno upravljanje preduslov opstanka porodičnih firmi
December 16, 2015
Projekat „Porodične firme“ – kombinovani lijek za otklanjanje nervoze i snižavanje povišenog krvnog pritiska
March 14, 2016
Dobro korporativno upravljanje preduslov opstanka porodičnih firmi
December 16, 2015
Projekat „Porodične firme“ – kombinovani lijek za otklanjanje nervoze i snižavanje povišenog krvnog pritiska
March 14, 2016
Show all

Trendovi evropskih porodičnih firmi 2013 – 2015

Izvještaj o istraživanju posvećenom evropskim porodičnim firmama otkriva „promjenu lica“ porodičnih firmi, te donosi intrigantne podatke i perspektive. Odgovara na brojna pitanja o tome kako danas izgledaju porodične firme i kako se nose sa izazovom rasta u eri moderne ekonomije. Podaci iz teksta su podaci prikupljeni tokom istraživanja Evropske asocijacije porodičnih firmi (EFB), 2013. i 2015.godine.

Današnja slika porodičnih firmi pokazuje da ovaj koncept poslovanja istovremeno zrači uspjehom i elastičnošću. Značaj ovih firmi za ekonomiju je očigledan: u Evropi, naprimjer, 14 miliona porodičnih firmi upošljava preko 60 miliona ljudi u privatnom sektoru. Širom svijeta, ovakve firme čine između 55 i 90% svih kompanija i prisutne su u raznim branšama i na različitim nivoima: od malih zanatskih prodavnica do velikih korporacija.

Raste zadovoljstvo porodičnih firmi zbog njihovog porodičnog karaktera,a firme ne kriju jedinstvenu formulu za rast i uspjeh: korištenje snage porodičnih resursa, uz aktivno prilagođavanje promjenama na tržištu koje su nemilosrdne i neprestane. Evropske porodične firme će i dalje rasti, vođene strateškim planovima promjena i potragama za novim tržištima, kao i profesionalizacijom vlastitog poslovanja kroz unapređenje upravljanja i angažman vanjskih menadžera. Suočavajući se sa brojnim izazovima, ove firme pokazuju bolju sposobnost prilagođavanja i brže donošenje odluka koje osiguravaju svjetliju budućnost, i za porodicu i za firmu.

75% evropskih porodičnih firmi izražava optimizam u pogledu budućeg poslovanja

Dok ekonomija Evropske Unije pokazuje trendove nesigurnosti i nestabilnosti, evropske porodične firme izražavaju rastući nivo samopouzdanja i stabilnog rasta. Više od pola ispitanika (58%) navodi da je u proteklih šest mjeseci u njihovim firmama zabilježen rast, a 46% firmi je upošljavalo nove radnike. Tri četvrtine porodičnih firmi u Evropi (75%) navodi i da su uspjeli realizovati planove rasta za ovu, i očekuju uspjeh u realizaciji planova za narednu godinu.

Evropske porodične firme uspijevaju iskoristiti globalne ekonomske prilike

Evropske porodične firme vezuje zajedničko ubjeđenje da nisu dovoljno fokusirane na međunarodni rast i u proteklom periodu su intenzivirane aktivnosti u inostranstvu: 74% firmi koje su učestvovale u istraživanju već posluje na međunarodnom nivou, 14% više u poređenju sa rezultatima istraživanja 2013. godine. 23% porodičnih firmi planira da fokus poslovanja stavi na međunarodni rast i angažman na novim tržištima, definišući ove prioritete kao ključne za naredne dvije godine.

Uprkos krivim predodžbama, porodične firme su otvorene za nove izvore finansiranja i ulazak kapitala, ako ponuda dolazi od pravih investitora

Pravi investitor je primarno investitor sličnih interesovanja za poslovne rizike i razvoj, kao i osoba koja dijeli vrijednosti, te razumije prirodu porodičnog biznisa. 42% porodičnih firmi iz ovog istraživanja su već prihvatile ovakve ulaske kapitala, i skoro sve (92%) tvrde da je ovo iskustvo za njihove firme bilo pozitivno.

Ostali ključni rezultati istraživanja:

  • Evropske porodične firme iskazuju izrazitu sposobnost prilagođavanja okruženjima i spremnost da brzo donose strateške odluke: 41% ispitanika planira da radi na strateškim promjenama u biznisima kojima se bave, u narednih 12 mjeseci. Primarno, radit će na: transferu upravljanja kompanijom na narednu generaciju (26%) ili prodaji firme (21%), što u oba slučaja donosi drastične promjene u upravljanju i tipu vlasništva.
  • U naporu da osiguraju dalji rast, mnogi vlasnici evropskih porodičnih firmi rade na unapređenju profesionalizacije njihovih kompanija: unapređuju upravne strukture te angažuju neporodične menadžere. 88% porodičnih firmi već primjenjuje neki od formalnih koncepata upravljanja, a tri četvrtine ovih firmi angažuje neporodične menadžere na najviše upravne funkcije.
  • Porodične firme intenziviraju rad na filantropskim aktivnostima: 34% ispitanika smatraju da su ove aktivnosti značajne za njihove firme, u poređenju sa 18% firmi koje su takav stav podržavale prije dvije godine. Ipak, i dalje često ostaju „anonimni heroji“, jer ne žele da se potpišu na donacije koje osiguraju.

Dok porodične firme iskazuju visok potencijal i opredjeljenje za budući rast, brojni su izazovi koji bi mogli uticati na njihove uspjehe. Ključni izazovi su vezani za konkurenciju u okruženju, angažman i zadržavanje talenata, te trend pada profitabilnosti. Dalje, veličina firme značajno utiče na sposobnost firme za razvoj i konkurenciju. Nekada ovi izazovi presude i utiču na vlasnike da donesu teške odluke vezane za budućnost kompanija.

Autor: Christophe Bernard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *